Witam
serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na bardzo
ładne i smaczne ciasteczka w kolorze czerwonym.
Do
przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
Z
podanej porcji wyjdzie około 40 ciasteczek
340
g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
2
jajka (rozmiar L)
150
g cukru pudru
120
g masła o temperaturze pokojowej
2
łyżeczki kakao ciemnego
około
¾ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (może być w płynie)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta
soli
1
łyżeczka soku z cytryny
cukier
puder do obtoczenia ciastek
Link
do filmiku z przepisem: Popękane ciasteczka
Przygotowanie:
Do
mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól,
kakao i barwnik (jeżeli mamy barwnik w płynie, to dodajemy go
bezpośrednio do ciasta), i mieszam.
Do
miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier
puder i miksuję na puszystą masę.
Następnie
dodaję po jednym jajku i miksuję do połączenia składników.
Następnie
dodaję mąkę, sok z cytryny i miksuję do połączenia się
składników – ciasto jest gotowe.
Z
gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę
mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze
pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w
kilkucentymetrowych odstępach.
Pieczenie:
Blachę
z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową
półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się
różnić w zależności od piekarnika.
Grzanie
mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone
ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.
Popękane
ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz