Nowe Przepisy

poniedziałek, 7 stycznia 2019

Popękane ciasteczka czerwone – red velvet


popękane ciasteczka
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na bardzo ładne i smaczne ciasteczka w kolorze czerwonym.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 40 ciasteczek

340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
2 jajka (rozmiar L)
150 g cukru pudru
120 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki kakao ciemnego
około ¾ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (może być w płynie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny

cukier puder do obtoczenia ciastek


Link do filmiku z przepisem: Popękane ciasteczka 


Przygotowanie:
Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i barwnik (jeżeli mamy barwnik w płynie, to dodajemy go bezpośrednio do ciasta), i mieszam.

Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.

Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję do połączenia składników.

Następnie dodaję mąkę, sok z cytryny i miksuję do połączenia się składników – ciasto jest gotowe.

Z gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.

Pieczenie:
Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.