Nowe Przepisy

piątek, 14 grudnia 2018

Śledzie w oleju z cebulą na święta

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie marynowane w oleju. Śledzie są bardzo smaczne i jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowaniu śledzi będziemy potrzebowali:

1 kg solonych filetów śledziowych a’la matias
około 400 g cebuli
szklanka dobrego oleju (250 ml)
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml)
około 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy)
słoik


Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju


Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do śledzi.

Dodaję olej, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przekładam do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na około 3 dni.

Po 3 dniach (a nawet troszkę wcześniej), śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


3 komentarze :

  1. Jak przeczytałam, to pomyślałam sobie phii... takie zwykłe śledzie... Pewnie dobre, ale żeby zaraz na blog dawać. No, ale zrobiłam. To nie są takie zwykłe śledzie!!! Ta cytryna i grubo mielony pieprz daje taki fajny ostro - kwaśnawy posmak. Już zapisałam w moim tajnym zeszycie :)). Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam, Inka

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie, przepis super! Śledzie znikają w mgnieniu oka i tym samym dołączają do super przepisów w moim zeszycie, obok śledzi w sosie czosnkowym i śledzi z selerem. Pani przepisy są zawsze pyszne!Pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że śledzie smakowały i przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.