Witam serdecznie, chciałabym
zaproponować przepis na pyszne śledzie marynowane w oleju. Śledzie
są bardzo smaczne i jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich śledzi, to
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowaniu śledzi będziemy
potrzebowali:
1 kg solonych filetów śledziowych
a’la matias
około 400 g cebuli
szklanka dobrego oleju (250 ml)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
(około 70-80 ml)
około 1 łyżeczki pieprzu grubo
mielonego (może być kolorowy)
słoik
Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego
przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam
zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w
międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy
śledzie.
Następnie śledzie osączam z wody i
dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Śledzie kroję na mniejsze kawałki i
przekładam do miski.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
i dodaję do śledzi.
Dodaję olej, sok z cytryny, pieprz i
dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przekładam do słoika,
zakręcam i wstawiam do lodówki na około 3 dni.
Po 3 dniach (a nawet troszkę
wcześniej), śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jak przeczytałam, to pomyślałam sobie phii... takie zwykłe śledzie... Pewnie dobre, ale żeby zaraz na blog dawać. No, ale zrobiłam. To nie są takie zwykłe śledzie!!! Ta cytryna i grubo mielony pieprz daje taki fajny ostro - kwaśnawy posmak. Już zapisałam w moim tajnym zeszycie :)). Bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam, Inka
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, przepis super! Śledzie znikają w mgnieniu oka i tym samym dołączają do super przepisów w moim zeszycie, obok śledzi w sosie czosnkowym i śledzi z selerem. Pani przepisy są zawsze pyszne!Pozdrawiam, Kasia.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że śledzie smakowały i przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak miły komentarz ♥
Usuń