Witam serdecznie, chciałabym
zaproponować przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej
kapusty. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania sałatki z czerwonej
kapusty będziemy potrzebowali:
około 1 kg kapusty czerwonej
duże winne jabłko (około 400 g)
około 150 g cebuli czerwonej lub
białej
około 4-5 łyżek soku z cytryny
około 3 łyżek oliwy lub oleju
do smaku:
sól,
pieprz, cukier
Link do filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty
Przygotowanie:
Oczyszczoną z wierzchnich liście
kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka.
Następnie zalewam wodą, tak aby była
prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek
stawiam na gazie.
Kapustę gotuję około 25 minut, tak
aby była chrupka ale nie rozgotowana. Ugotowaną odcedzam i
odstawiam do wystudzenia.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
i dodaję do wystudzonej kapusty
Obrane jabłko ścieram na tarce o
grubych oczkach i dodaję do sałatki.
Dodaję około 2 łyżek soku z
cytryny, około 2-3 łyżek oliwy lub oleju, doprawiam solą,
pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiam
na około 30 minut, aby przeszła smakiem.
Sałatka z czerwonej kapusty jest
gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super przepisy !! Nic,tylko brać się za gotowanie !
OdpowiedzUsuń