Nowe Przepisy

niedziela, 2 grudnia 2018

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia

kotlety mielone
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.

Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali:

Naczynie żaroodporne

500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem
1 jajko
1 cebula (około 100 g)
pęczek natki pietruszki
do smaku:
sól, pieprz
papryka ostra, pieprz ziołowy

olej do smażenia

Na sos:
od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii
200 g śmietanki 30 %
cebula (około 150 g)
2 marchewki (około 200 g)
2-3 ząbki czosnku
do smaku:
sól, pieprz
dodatkowo bazylia suszona lub świeża
zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy

olej do smażenia




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kotlety:

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby się delikatnie zrumieniła.

Natkę pietruszki drobno kroję.

Następnie cebulę dodaję do miski z ugotowanym ryżem, dodaję mięso, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – masa jest gotowa.

Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, z masy formuję w dłoniach kulki i układam w naczyniu.


Przygotowanie sosu:
Cebule kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.
Obraną i umytą marchew, ścieram na tarce o grubych oczkach.

Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2 minuty, tak aby delikatnie się zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę około 2-3 minut.
Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy.

Zapiekanie kotletów:
Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Kotlety mielone są gotowe, można podawać, tak jak pisałam we wstępie. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.