Witam serdecznie, tym razem chciałabym
zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak
przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z
surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je
podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są
odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.
Do przygotowania kotletów mielonych z
ryżem, będziemy potrzebowali:
Naczynie żaroodporne
500 g mięsa mielonego (użyłam
mielonej szynki wieprzowej)
200 g ryżu (lub 300 g) – przed
gotowaniem
1 jajko
1 cebula (około 100 g)
pęczek natki pietruszki
do smaku:
sól, pieprz
papryka ostra, pieprz ziołowy
olej do smażenia
Na sos:
od 500 do 700 g przecieru pomidorowego
(passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii
200 g śmietanki 30 %
cebula (około 150 g)
2 marchewki (około 200 g)
2-3 ząbki czosnku
do smaku:
sól, pieprz
dodatkowo bazylia suszona lub świeża
zioła prowansalskie lub inne takie
jakie lubimy
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kotlety:
Ryż gotuję według przepisu na
opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę i
podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby
się delikatnie zrumieniła.
Natkę pietruszki drobno kroję.
Następnie cebulę dodaję do miski z
ugotowanym ryżem, dodaję mięso, natkę pietruszki, doprawiam
przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią. Sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam – masa jest gotowa.
Dno naczynia żaroodpornego smaruję
olejem, z masy formuję w dłoniach kulki i układam w naczyniu.
Przygotowanie sosu:
Cebule kroję w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko kroję i daję do
osobnej miseczki.
Obraną i umytą marchew, ścieram na
tarce o grubych oczkach.
Na patelni, na rozgrzanym oleju
podsmażam cebulę przez około 2 minuty, tak aby delikatnie się
zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę
około 2-3 minut.
Na koniec dodaję śmietankę, mieszam,
doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy.
Zapiekanie kotletów:
Kotlety polewam sosem i naczynie
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę
i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Kotlety mielone są gotowe, można
podawać, tak jak pisałam we wstępie. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz