Witam serdecznie, chciałabym
zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest
bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania sernika będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24
cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450 , 500 lub
550)
150 g dobrze schłodzonego masła lub
margaryny
3 żółtka (jajka L)
3 łyżki cukru pudru
około 3 łyżek śmietany 12% lub 18%
na masę serową:
1200 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
400 g cukru pudru
150 g masła (o temperaturze pokojowej)
8 jajek (rozmiar L)
+ 3 białka z ciasta
100 g mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie około 80 g rodzynek
Link do filmu z przepisem: Sernik
Przygotowanie:
Ser możemy zemleć w maszynce do
mielenia mięsa 2 lub 3 razy, jeżeli nie mamy maszynki to ser możemy
dokładnie rozdrobić blenderem.
Najpierw przygotuję ciasto, które
możemy przygotować ręcznie lub robotem:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję
tłuszcz, cukier puder i pocierając dłońmi łączę ze sobą
składniki, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję 3 żółtka, 3 łyżki
śmietany i zagniatam ciasto. Ciasta nie zagniatam zbyt długo, tylko
do połączenia się składników.
Gotowe ciasto zawijam w folię
spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny, tak aby
ciasto stało się na tyle twarde, żeby dało się ścierać na
tarce o grubych oczkach.
Masę serową przygotowuję dopiero
wtedy gdy ciasto jest dobrze schłodzone:
Do miski przekładam masło o
temperaturze pokojowej, dodaję około 3/4 cukru pudru i miksuję,
tak żeby powstały grudki.
Następnie, cały czas miksując dodaję
stopniowo żółtka, tak aby powstała puszysta masa.
Po żółtkach dodaję mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kilka kropli
aromatu cytrynowego.
Gdy składniki się połączą dodaję
stopniowo twaróg i miksuję do połączenia się składników. Na
koniec dodaję rodzynki.
Teraz białka ubijam na sztywną pianę,
gdy białka trochę się ubiją dodaję cukier puder i ubijam na
sztywno.
Tak przygotowaną pianę dodaję do
masy i delikatnie mieszam łyżką, tak żeby składniki się
połączyły - masa serowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie sernika:
Ciasto ścieram na tarce o grubych
oczkach, około 2/3 ciasta kładę na dno foremki wyłożonej
papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam masę serową i
górę posypuję pozostałym ciastem.
Pieczenie sernika:
Sernik wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60
minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Sernika nie wyjmuję od razu z
piekarnika po upieczeniu, tylko wyłączam grzanie i pozostawiam na
około 15 minut do przestudzenia, następnie uchylam drzwiczki
piekarnika i pozostawiam jeszcze na około 20 minut (dzięki tym
zabiegom sernik powinien mniej opaść).
Następnie wyjmuję sernik z piekarnika
i pozostawiam w foremce do wystudzenia.
Sernik na kruchym spodzie jest gotowy,
życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mmm przepysznie wygląda na pewno upiekę 😍
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń