Witam serdecznie, wracam po dłuższej
przerwie i zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kremem kokosowym
– mleczna kanapka. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno będzie
smakowało dzieciom i nie tylko, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania mlecznej kanapki
będziemy potrzebowali:
Użyłam blachy o wymiarach 34x28
na ciasto:
120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500
lub 550)
120 g cukru (drobny kryształ)
20 g ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego lub
wanilinowego
6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka
od białek
na krem:
400 ml śmietanki 30% lub
36%
250 g serka mascarpone
(można użyć innego serka kremowego)
80 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru
waniliowego lub wanilinowego
40 g wiórków kokosowych
15 g żelatyny
60 ml gorącej wody
do dekoracji polewa
czekoladowa lub kakao
Link do filmu z przepisem:
Mleczna kanapka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto:
W misce ubijam białka na
sztywną pianę.
Do drugiej miski
przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na
puszystą masę (ubita masa przypomina kogiel-mogiel).
Następnie dodaję ubite
białka i delikatnie mieszam. Gdy piana połączy się z żółtkami,
dodaję stopniowo mąkę i kakao, mąkę z kakao przesiewam przez
sitko aby nie było grudek i powoli mieszam aż składniki się
połączą.
Tak przygotowane ciasto
przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję.
Blachę z ciastem wstawiam
do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 17 minut, długość pieczenia ciasta może się różnić w
zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Piekarnika nie należy
otwierać w początkowej fazie pieczenia, aby ciasto nie opadło,
jedynie pod koniec aby sprawdzić wykałaczką czy jest już
upieczone.
Upieczone ciasto, zdejmuję
z blachy razem z papierem i odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotuję
krem:
Do żelatyny dodaję
gorącą wodę (użyłam o temperaturze około 70°C), dokładnie
mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas
przygotowania kremu.
Do miski wlewam dobrze
schłodzoną śmietankę i przez chwilę miksuję. Następnie do
lekko ubitej śmietany dodaję cukier puder, cukier waniliowy i
ubijam na sztywno.
Następnie dodaję serek
mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków
kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec
do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując
i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły.
Tak przygotowany krem
odstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał.
Końcowe przygotowanie
mlecznej kanapki:
Z wystudzonego ciasta,
delikatnie zdejmuję papier do pieczenia i przekrawam ciasto na pół.
Na połówkę ciasta
nakładam krem i równo rozsmarowuję, pozostawiam około 3 łyżek
kremu do udekorowania góry ciasta. Na krem kładę drugi kawałek
ciasta i delikatnie dociskam, i wyrównuję dookoła krem.
Na górę nakładam
pozostały krem i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę możemy
udekorować kakao lub popisać polewą czekoladową.
Tak przygotowaną mleczną
kanapkę wstawiam do lodówki na około 3 godziny, do stężenia
kremu.
Ciasto mleczna kanapka jest gotowa,
życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przeapetycznie się to ciasto prezentuje!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń17 minut pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTak, to jest bardzo cienkie ciasto biszkoptowe, więc tyle wystarczy.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Świetne ciasto.. Szybko się robi.. Bardzo pyszne. Polecam 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto :) mięciutki biszkopt a najważniejsze że robi się szybko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto się udało i smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń