Nowe Przepisy

środa, 21 listopada 2018

Ciasto mleczna kanapka z kremem kokosowym

mleczna kanapka
Witam serdecznie, wracam po dłuższej przerwie i zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kremem kokosowym – mleczna kanapka. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno będzie smakowało dzieciom i nie tylko, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania mlecznej kanapki będziemy potrzebowali:

Użyłam blachy o wymiarach 34x24
na ciasto:
120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500 lub 550)
120 g cukru (drobny kryształ)
20 g ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek

na krem:
400 ml śmietanki 30% lub 36%
250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego)
80 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
40 g wiórków kokosowych
15 g żelatyny
60 ml gorącej wody

do dekoracji polewa czekoladowa lub kakao


Link do filmu z przepisem: Mleczna kanapka


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
W misce ubijam białka na sztywną pianę.

Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę (ubita masa przypomina kogiel-mogiel).
Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam. Gdy piana połączy się z żółtkami, dodaję stopniowo mąkę i kakao, mąkę z kakao przesiewam przez sitko aby nie było grudek i powoli mieszam aż składniki się połączą.

Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję.

Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 17 minut, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Piekarnika nie należy otwierać w początkowej fazie pieczenia, aby ciasto nie opadło, jedynie pod koniec aby sprawdzić wykałaczką czy jest już upieczone.

Upieczone ciasto, zdejmuję z blachy razem z papierem i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie przygotuję krem:
Do żelatyny dodaję gorącą wodę (użyłam o temperaturze około 70°C), dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas przygotowania kremu.
Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę miksuję. Następnie do lekko ubitej śmietany dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno.

Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły.

Tak przygotowany krem odstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał.

Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki:
Z wystudzonego ciasta, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia i przekrawam ciasto na pół.

Na połówkę ciasta nakładam krem i równo rozsmarowuję, pozostawiam około 3 łyżek kremu do udekorowania góry ciasta. Na krem kładę drugi kawałek ciasta i delikatnie dociskam, i wyrównuję dookoła krem.

Na górę nakładam pozostały krem i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę możemy udekorować kakao lub popisać polewą czekoladową.

Tak przygotowaną mleczną kanapkę wstawiam do lodówki na około 3 godziny, do stężenia kremu.

Ciasto mleczna kanapka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. Przeapetycznie się to ciasto prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, to jest bardzo cienkie ciasto biszkoptowe, więc tyle wystarczy.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Świetne ciasto.. Szybko się robi.. Bardzo pyszne. Polecam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.