Nowe Przepisy

piątek, 19 października 2018

Ekspresowy Jabłecznik który zrobisz w mniej niż 60 minut

jabłecznik
Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta z jabłkami będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
150 g cukru kryształ
250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
4 jajka (rozmiar L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki soku z cytryny
oraz 800 g jabłek (przed obraniem)


Link do filmiku z przepisem: Ekspresowy Jabłecznik



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję jabłka:
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam sokiem z cytryny.

Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypuję cukier dodaję cynamon i mieszam. Następnie dodaję tłuszcz o temperaturze pokojowej i miksuję na puszystą masę.

Następnie dodaję stopniowo jajka i cały czas miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję następne.

Do mąki dodaję cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, delikatnie mieszam, dodaję mąkę do ciasta i miksuję do połączenia się składników.

Do gotowego ciasta dodaję pokrojone jabłka i dokładnie mieszam, tak aby jabłka były oklejone ciastem.

Foremkę w której będę piekła ciasto wykładam papierem, dodatkowo papier maluję olejem, ponieważ ciasto lubi przykleić się do papieru.

Ciasto wykładam do foremki i równo rozprowadzam.

Pieczenie ciasta jabłkowego:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego patyczka.
Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się piekło dłużej.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto z jabłkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


7 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Jeżeli dla Pani 150 g cukru na 350 g mąki jest za mało, to proszę dodać więcej, nawet i 500 g cukru.

      Usuń
  2. Bardzo lubię to ciasto - w moim przepiśniku się ono "salceson" nazywa, bo po przekrojeniu jabłka w cieście tworzą taką strukturę, jak w mięsnym salcesonie :) A słodkość ciasta przecież dużo zależy od użytych jabłek i wg nich trzeba dozować cukier - wszystko na "zdrowy rozum".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥

      Usuń
  3. Mój wybredny mąż bardzo chwali to ciasto,mi smakuje też oczywiście, proste,szybkie i obłęd nie pachnie podczas pieczenia.Dziękujemy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że jabłecznik smakuje a przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.