Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym
zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy
w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta z
jabłkami będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o
wymiarach 34 cm x 24 cm
350 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
150 g cukru kryształ
250 g masła lub margaryny
o temperaturze pokojowej
4 jajka (rozmiar L)
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki soku z cytryny
oraz 800 g jabłek (przed
obraniem)
Link do filmiku z
przepisem: Ekspresowy Jabłecznik
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
jabłka:
Jabłka obieram, usuwam
gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski
i polewam sokiem z cytryny.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypuję cukier
dodaję cynamon i mieszam. Następnie dodaję tłuszcz o temperaturze
pokojowej i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję
stopniowo jajka i cały czas miksuję, gdy jajko połączy się z
masą dodaję następne.
Do mąki dodaję cukier
waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, delikatnie mieszam,
dodaję mąkę do ciasta i miksuję do połączenia się składników.
Do gotowego ciasta dodaję
pokrojone jabłka i dokładnie mieszam, tak aby jabłka były
oklejone ciastem.
Foremkę w której będę
piekła ciasto wykładam papierem, dodatkowo papier maluję olejem,
ponieważ ciasto lubi przykleić się do papieru.
Ciasto wykładam do
foremki i równo rozprowadzam.
Pieczenie ciasta
jabłkowego:
Foremkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu
półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez
używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego
patyczka.
Długość pieczenia może
się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą
użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się
piekło dłużej.
Upieczone ciasto wyjmuję
z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z jabłkami jest
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Upiekłam, ale mega niesłodki ... fuj
OdpowiedzUsuńJeżeli dla Pani 150 g cukru na 350 g mąki jest za mało, to proszę dodać więcej, nawet i 500 g cukru.
UsuńJutro upiekę
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto - w moim przepiśniku się ono "salceson" nazywa, bo po przekrojeniu jabłka w cieście tworzą taką strukturę, jak w mięsnym salcesonie :) A słodkość ciasta przecież dużo zależy od użytych jabłek i wg nich trzeba dozować cukier - wszystko na "zdrowy rozum".
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńMój wybredny mąż bardzo chwali to ciasto,mi smakuje też oczywiście, proste,szybkie i obłęd nie pachnie podczas pieczenia.Dziękujemy serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że jabłecznik smakuje a przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńJak zwykle na tej stronie - przepis jest super. Dodałam trochę kakao i upiekłam w kokilkach, wyszły pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał a ciacho smakowało. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz.
UsuńWspaniały i prosty przepis. Użyłam słodko kwaśnych jabłek - ciasto dalej jest słodkie z lekką nutą kwasku.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.:)