Witam serdecznie
Sezon grzybowy w pełni, więc
zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować
przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
Do przygotowania zupy będziemy
potrzebowali:
1,5 L wywaru warzywnego
około 500 g grzybów
200 g śmietanki 30% lub 36%
1 cebula
2 żółtka
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
około 2-3 łyżek natki pietruszki
sól, pieprz
Link do filmu z przepisem: Zupa grzybowa
Przygotowanie:
Wywar warzywny przygotowałam
wcześniej.
Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby
kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz w garnku w którym przygotuję
zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się
zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję masło,
pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu
mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka.
Następnie dodaję mąkę, dokładnie
mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).
Do usmażonych grzybów dodaję wywar,
wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z
mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu
zagotowania około 20 minut.
W tym czasie gdy gotuje się zupa,
przygotuję śmietankę:
Do śmietany dodaję żółtka i
dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.
Zagęszczenie zupy:
Po około 20 minutach gotowania zupy,
wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała
się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas
wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki,
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa grzybowa jest gotowa, można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
z mrożonych tez tak wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak.
UsuńJa mam tylko suszone grzyby. Nadają się do takiej zupy? Mam też mrożone, ale nie obgotowywałam ich przed mrożeniem.
OdpowiedzUsuńMogą być suszone lub mrożone. Suszone tylko trzeba wcześniej namoczyć.
Usuń