Nowe Przepisy

poniedziałek, 17 września 2018

Pyszna zupa grzybowa


zupa grzybowa
Witam serdecznie
Sezon grzybowy w pełni, więc zaproponuję przepis na pyszną zupę grzybową. Polecam wypróbować przepis, bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.

Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali:

1,5 L wywaru warzywnego

około 500 g grzybów
200 g śmietanki 30% lub 36%
1 cebula
2 żółtka
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
około 2-3 łyżek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Zupa grzybowa


Przygotowanie:

Wywar warzywny przygotowałam wcześniej.

Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.

Teraz w garnku w którym przygotuję zupę, podsmażam cebulę na rozgrzanym oleju, tak aby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję masło, pokrojone grzyby i smażę około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby grzyby nie przywarły do dna garnka.
Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszam i jeszcze smażę przez chwilę (około 1 minuty).

Do usmażonych grzybów dodaję wywar, wlewając wywar dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki z mąki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję od momentu zagotowania około 20 minut.

W tym czasie gdy gotuje się zupa, przygotuję śmietankę:
Do śmietany dodaję żółtka i dokładnie mieszam (roztrzepuję) – śmietanka jest gotowa.

Zagęszczenie zupy:
Po około 20 minutach gotowania zupy, wyłączam grzanie pod garnkiem, czekam chwilkę aby zupa przestała się gotować i wlewam małym strumyczkiem śmietankę i podczas wlewania energicznie mieszam. Dodaję pokrojoną natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.

Zupa grzybowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.