Nowe Przepisy

środa, 29 sierpnia 2018

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

sałatka z cukinia do słoików
Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki z cukinii będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 3L sałatki

około 1,5 kg cukinii
około 400 g papryki
około 500 g marchwi

100 ml oleju
100 ml octu jabłkowego 6%
około 50 g cukru
około 1 1/2 łyżki soli

4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki papryki ostrej

można użyć mieszanki przypraw do kuchni azjatyckiej lub przyprawę koreańską


Link do filmu z przygotowaniem: Sałatka  z cukinią do słoików


Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram za pomocą temperówką do warzyw, jeżeli nie mamy. takiej temperówki to możemy cukinię pokroić w cienkie słupki. Cukinię przekładam do miski.


Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii.

Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw.

Przygotowanie zalewy:
W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić.

Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet, przyprawy, sól, cukier i dokładnie mieszam. Część cukru i soli możemy dodać teraz do zalewy, a pozostałą doprawić później, przed włożeniem do słoików.

Tak przygotowaną zalewę dodaję do warzyw i całość dokładnie mieszam.


Warzywa odstawiam w chłodne miejsce na około 6 godzin aby przeszły smakiem i puściły sok. Można je również odstawić na całą noc a rano włożyć do słoików.

Po około 6 godzinach:
Przed włożeniem sałatki do słoików, możemy sprawdzić smaki i jeżeli trzeba to doprawić do smaku solą, cukrem i przyprawami.

Sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Zgromadzony sok rozlewam po równo do słoików.

Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielam między sobą ściereczką lub ręcznikiem papierowy (jest to niekonieczne), Zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut.

Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem lub ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.

Sałatka z cukinią i marchwią jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.