Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować
przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak
przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do
obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki z cukinii
będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 3L sałatki
około 1,5 kg cukinii
około 400 g papryki
około 500 g marchwi
100 ml oleju
100 ml octu jabłkowego 6%
około 50 g cukru
około 1 1/2 łyżki soli
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki
słodkiej
1 łyżeczka suszonej
bazylii
1/2 łyżeczki mielonego
imbiru
1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gałki
muszkatołowej
1/3 łyżeczki papryki
ostrej
można użyć mieszanki
przypraw do kuchni azjatyckiej lub przyprawę koreańską
Link do filmu z
przygotowaniem: Sałatka z cukinią do słoików
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram
za pomocą temperówką do warzyw, jeżeli nie mamy. takiej temperówki
to możemy cukinię pokroić w cienkie słupki. Cukinię przekładam
do miski.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do
cukinii.
Oczyszczoną i umytą
marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych
warzyw.
Przygotowanie zalewy:
W moździerzu rozcieram
kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to
kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez
praskę lub drobniutko pokroić.
Do miseczki przekładam
roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet, przyprawy, sól,
cukier i dokładnie mieszam. Część cukru i soli możemy dodać
teraz do zalewy, a pozostałą doprawić później, przed włożeniem
do słoików.
Tak przygotowaną zalewę
dodaję do warzyw i całość dokładnie mieszam.
Warzywa odstawiam w
chłodne miejsce na około 6 godzin aby przeszły smakiem i puściły
sok. Można je również odstawić na całą noc a rano włożyć do
słoików.
Po około 6 godzinach:
Przed włożeniem sałatki
do słoików, możemy sprawdzić smaki i jeżeli trzeba to doprawić
do smaku solą, cukrem i przyprawami.
Sałatkę nakładam do
wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów
wolnego miejsca od wieczka. Zgromadzony sok rozlewam po równo do
słoików.
Brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do
garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub
specjalną wkładką silikonową), oddzielam między sobą
ściereczką lub ręcznikiem papierowy (jest to niekonieczne),
Zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzuję około
25 minut.
Następnie słoiki wyjmuję
z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku),
nakrywam drugą ściereczką (kocykiem lub ręcznikiem) i pozostawiam
do wystudzenia.
Tak przygotowane słoiki
najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w
piwnicy.
Sałatka z cukinią i
marchwią jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam serdecznie, mam pytanie czy do tej sałatki można użyć zieloną oraz żółtą cukinię jednocześnie?
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że można dodać. Pozdrawiam serdecznie 💕
Usuń