Nowe Przepisy

wtorek, 31 lipca 2018

Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami


ciasto ze sliwkami
Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
tortownica o średnicy od 20 cm do 22 cm

250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
160 g cukru pudru
4 jajka (rozmiar L)
otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

około 300 g śliwek

cukier puder do oprószenia ciasta po pieczeniu

na kruszonkę:
około 3 łyżek mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżka masła dobrze schłodzonego


Link do filmiku z przepisem: Ciasto ze śliwkami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestki.

Teraz przygotuję ciasto:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

Do miski przekładam tłuszcz, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję po jednym żółtku i gdy się połączy z masą to dodaję następne.
Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję.

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko połączyło się z ciastem.

Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.

Pieczenia ciasta:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.