Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować
przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto
jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sezon
śliwkowy w pełni, więc warto wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta będziemy
potrzebowali:
tortownica o średnicy od
20 cm do 22 cm
250 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny
o temperaturze pokojowej
160 g cukru pudru
4 jajka (rozmiar L)
otarta skórka z połowy
cytryny
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego
około 300 g śliwek
cukier puder do oprószenia
ciasta po pieczeniu
na kruszonkę:
około 3 łyżek mąki
pszennej
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżka masła
dobrze schłodzonego
Link do filmiku z przepisem: Ciasto ze śliwkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruszonkę:
Na blat wysypuję składniki na
kruszonkę i pocierając dłońmi łączę ze sobą, tak aby powstały
grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do
lodówki, na czas przygotowania ciasta.
Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na
pół i wyjmuję pestki.
Teraz przygotuję ciasto:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia,
cukier waniliowy.
Do miski przekładam tłuszcz, dodaję
cukier puder i miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję po jednym żółtku
i gdy się połączy z masą to dodaję następne.
Dodaję skórkę z cytryny, stopniowo
mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę,
dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, tak aby białko
połączyło się z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej
papierem od pieczenia, górę wyrównuję, układam śliwki i posypuję kruszonką.
Pieczenia ciasta:
Foremkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę
około 55 minut, do suchego patyczka, piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia
może się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i
odstawiam do wystudzenia.
Ciasto ze śliwkami jest gotowe, można
się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz