Witam serdecznie
Sezon truskawkowy w pełni, więc
chciałabym zaproponować przepis na pyszną kaszę jaglaną
zapiekaną z truskawkami. Tak przygotowana kasza jest bardzo smaczna,
prosta w przygotowaniu i zdrowa. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
300 g kaszy jaglanej
600 g truskawek
300 g twarogu (chudego,
półtłustego lub tłustego)
masło
około 4 łyżek cukru
trzcinowego (można użyć cukru białego lub ksylitolu)
około 1 łyżeczki
cynamonu
naczynie żaroodporne
Link do filmu z przepisem:
Zapiekana kasza jaglana z truskawkami
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję
według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i przesypuję do
dużej miski.
Następnie do kaszy dodaję
pokrojone truskawki, rozkruszony biały ser, cukier i dokładnie
mieszam.
Naczynie żaroodporne
smaruję masłem i przekładam wymieszaną kaszę. Na górę kładę
pokrojone w wiórka masło i posypuję cynamonem.
Naczynie wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 25 minut.
Tak przygotowaną kaszę z
truskawkami można podać na ciepło lub na zimno, w obu przypadkach
smakuje wyśmienicie.
Kasza jaglana z
truskawkami jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz