Nowe Przepisy

sobota, 9 czerwca 2018

Surówka z młodej kapusty – pyszna i prosta


surówka z młodej kapusty
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali:

1/2 główki młodej kapusty (około 600 g)
pęczek koperku
4 cebulki dymki
na sos:
1 łyżka soku z cytryny
około 4 łyżek oliwy lub oleju do sałatek
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz


Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty


Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski.
Wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty.

Przygotowanie sosu:
Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Tak przygotowanym sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Przed podaniem surówkę najlepiej odstawić na około 10 minut aby przeszła smakiem.

Surówka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.