Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z młodej
kapusty z koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania surówki będziemy
potrzebowali:
1/2 główki młodej
kapusty (około 600 g)
pęczek koperku
4 cebulki dymki
na sos:
1 łyżka soku z cytryny
około 4 łyżek oliwy lub
oleju do sałatek
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz
Link do filmiku z
przepisem: Surówka z młodej kapusty
Przygotowanie:
Kapustę obieram z
wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski.
Wypłukaną i osuszoną
zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty.
Przygotowanie sosu:
Do oliwy dodaję sok z
cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam –
sos jest gotowy.
Tak przygotowanym sosem
polewam surówkę i dokładnie mieszam, po wymieszaniu sprawdzam smak
i jeżeli trzeba to doprawiam.
Przed podaniem surówkę
najlepiej odstawić na około 10 minut aby przeszła smakiem.
Surówka z młodej kapusty
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz