Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na prosty ale efektowny deser z czereśniami. Tak
przygotowane kulki kokosowe z czereśniami są bardzo smaczne i
szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kulek kokosowych
będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 30 kulek
250 g serka mascarpone
140 g wiórek kokosowych
około 30 czereśni
60 g cukru pudru
oraz wiórka kokosowe do
obtoczenia około 60 gramów
Link do filmu z przepisem: Kulki kokosowe z czereśniami
Przygotowanie:
Umyte i osuszone czereśnie
dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia pestek możemy
użyć grubej słomki do napojów.
Przygotowanie masy:
Do miski przekładam serek
mascarpone, dodaję cukier puder, wiórka kokosowe i dokładnie
mieszam widelcem, tak żeby powstała jednolita masa.
Formowanie kulek:
Nabieram około jednej
kopiatej łyżeczki masy i na dłoni formuję placuszek. Na środek
kładę czereśnię i formuję kulkę, następnie obtaczam ją we
wiórkach i układam na talerzyku.
Tak przygotowane kulki
wstawiam na około godzinę do lodówki i podaję schłodzone.
Kulki kokosowe z
czereśniami są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo ciekawy i prosty przepis, świetny pomysł na czereśnie ale proszę poprawić te "wiórka" bo oczy bolą:)
OdpowiedzUsuń-wiórki kokosowe
-wiórków kokosowych
Pozdrawiam, Agata
Agata zluzuj porty naprawdę się czepisasz kobiecino
OdpowiedzUsuń