Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną surówkę z młodej kapusty i papryki. Surówka jest bardzo
prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania do obiadu lub
do mięsa z grilla. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania surówki będziemy
potrzebowali:
główka młodej kapusty –
około 1kg
2 papryki
około 4 łyżek oliwy lub
oleju
2 łyżki octu
balsamicznego
mały pęczek natki
pietruszki
1 łyżeczka papryki
słodkiej
sól, pieprz
Link do filmu z
przygotowania: Surówka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla
Przygotowanie:
Kapustę obieram z
wierzchnich liści i drobno szatkuję.
Umyte i oczyszczone z
gniazd nasiennych papryki, kroję w cienkie paseczki i dodaję do
kapusty.
Wypłukaną i osączoną
natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do surówki.
Przygotowanie sosu:
Do oliwy dodaję ocet
balsamiczny, paprykę słodką, doprawiam solą i pieprzem i
dokładnie mieszam- sos jest gotowy.
Surówkę polewam sosem i
dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Surówkę przed podaniem
odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem.
Surówka z młodej kapusty
i papryki jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz