Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny sernik na zimno z awokado. Sernik jest bardzo smaczny, lekko
słodki, orzeźwiający z delikatnym posmakiem i aromatem limonki.
Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania sernika będziemy
potrzebować:
Użyłam tortownicy o
średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej
lub większej.
500 ml śmietany 30% lub
36% (dobrze schłodzonej)
400 g serka
homogenizowanego o smaku naturalnym
3 awokado
otarta skórka z 1/2
limonki
sok wyciśnięty z 1/2
limonki
100 g cukru pudru
150 ml gorącego mleka
3 łyżki żelatyny (około
30 g)
spód zrobię z ciastek
pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny
spód
Link do filmiku z przepisem: Sernik z awokado
Przygotowanie:
Tortownicę maluję olejem i wykładam
papierem do pieczenia. Z papieru wycinam krążek o wielkości dna
tortownicy i kładę na dno oraz pasek o długości i szerokości
obręczy i wykładam dookoła .
Sernik ma wysokość około 6
centymetrów i jeżeli mamy tortownicę niższą to należy wyciąć
szerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg
tortownicy.
Na spód tortownicy układam ciastka, spód sernika możemy również przygotować z rozkruszonych
herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą.
Przygotowanie masy:
Awokado obieram ze skórki i przekładam
do miski, dodaję otartą skórkę z limonki, sok z limonki i serek
homogenizowany. Składniki miksuję lub rozdrabniam blenderem, tak
aby powstała jednolita masa.
Teraz do żelatyny dodaję gorące
mleko, dokładnie mieszam i odstawiam.
Do drugiej miski wlewam dobrze
schłodzoną śmietanę i ją przez chwilę ubijam, następnie dodaję
stopniowo cukier puder i ubijam na sztywno.
Do ubitej śmietany dodaję stopniowo
awokado i miksuję, gdy składniki się połączą dodaję stopniowo
letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze
przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze wymieszała się z masą.
Tak przygotowaną masę wlewam do
foremki i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 5
godzin, tak żeby zastygł.
Górę sernika dodatkowo możemy
udekorować plasterkami limonki i skórką z limonki.
Sernik z awokado jest gotowy, można
się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz