Nowe Przepisy

sobota, 14 lipca 2018

Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików


 fasolka szparagowa z warzywami
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki

1,5 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
100 g pietruszki

50 ml octu jabłkowego 6%
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
do smaku sól, pieprz
cukier (dodałam około 25 g cukru)
100 ml oleju

wyparzone słoiki i wieczka


Link do filmu z przepisem na: Fasolka szparagowa do słoików


Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i kroję na mniejsze kawałki o długości około 3-4 cm.

Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Cebulę kroję w piórka.
Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.

Najpierw ugotuję fasolkę szparagową:
Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru.
Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem.
Następnie odcedzam i odstawiam.

Przygotowanie pozostałych składników sałatki:
W dużym rondlu rozgrzewam część oleju i podsmażam cebulę przez około 5 minut.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszam.

Po 15 minutach dodaję pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodaję fasolkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i duszę jeszcze około 5 minut – sałatka jest gotowa.

Nakładanie do słoików:
Gorącą sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, w słoiku pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sokiem, tak aby sałatka była nim przykryta.

Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję około 15 minut w temperaturze około 85°C, następnie słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

  1. Witam! Mam duże zaufanie do Pani przepisów. Wszystko co testowałam było pyszne. Dziękuję🌺
    Czy ma Pani przepisy na warzywa kiszone? Np. kiszone: buraki, fasole, pomidory czy inne?
    Pozdrawiam Izabela

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.