Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę
do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub
podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu.
Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest
naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki będziemy
potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 4 L sałatki
1,5 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
100 g pietruszki
50 ml octu jabłkowego 6%
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela
angielskiego
do smaku sól, pieprz
cukier (dodałam około 25
g cukru)
100 ml oleju
wyparzone słoiki i
wieczka
Link do filmu z przepisem
na: Fasolka szparagowa do słoików
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie
płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i
kroję na mniejsze kawałki o długości około 3-4 cm.
Pomidory obieram ze skórki
i kroję na mniejsze kawałki.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe
paseczki.
Cebulę kroję w piórka.
Oczyszczoną marchew i
pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Najpierw ugotuję fasolkę
szparagową:
Wodę w której będę
gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę
soli do przetworów i łyżeczkę cukru.
Do gotującej wody wrzucam
fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod
przykryciem.
Następnie odcedzam i
odstawiam.
Przygotowanie pozostałych
składników sałatki:
W dużym rondlu rozgrzewam
część oleju i podsmażam cebulę przez około 5 minut.
Następnie do zeszklonej
cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i
duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od
czasu do czasu mieszam.
Po 15 minutach dodaję
pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam
około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie
mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 15 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Na koniec dodaję fasolkę,
dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i
duszę jeszcze około 5 minut – sałatka jest gotowa.
Nakładanie do słoików:
Gorącą sałatkę
nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, w słoiku pozostawiam
około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam
razem z sokiem, tak aby sałatka była nim przykryta.
Następnie brzeg słoika
dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego
ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i
zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i
pasteryzuję około 15 minut w temperaturze około 85°C, następnie
słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą
ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowaną sałatkę
najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w
piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam! Mam duże zaufanie do Pani przepisów. Wszystko co testowałam było pyszne. Dziękuję🌺
OdpowiedzUsuńCzy ma Pani przepisy na warzywa kiszone? Np. kiszone: buraki, fasole, pomidory czy inne?
Pozdrawiam Izabela