Nowe Przepisy

czwartek, 17 maja 2018

Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie lub kaszel


syrop z czarnego bzu
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na leczniczy i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop wspomaga leczenie przeziębienia, działa napotnie, moczopędne oraz wykrztuśne.

Do przygotowania syropu będziemy potrzebować:
Z podanych składników wyjdzie około 2 litry syropu

około 70 baldaszków kwiatowych bzu czarnego
1 litr przegotowanej gorącej wody

1 kg cukru
500 ml wody

sok wyciśnięty z 2 cytryn

słoiczki, buteleczki
gaza


Link do filmu z przepisem: Syrop z kwiatów czarnego bzu


Sposób używania:
Gdy jesteśmy przeziębieni lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać po około 2 łyżki syropu kilka razy dziennie lub dodać około 3-4 łyżek syropu do gorącej herbaty.
A jeżeli jesteśmy zdrowi, to syrop możemy dodać do wody i przygotować smaczny i aromatyczny napój. Ja dodaję około 1 łyżki syropu na szklankę wody.

Przygotowanie:
Z zebranych baldaszków kwiatów odcinam lub odrywam grubsze łodyżki i je wyrzucam, a kwiaty przekładam do miski.

Następnie kwiaty bzu zalewam przegotowaną gorącą wodą, delikatnie ugniatam, tak aby kwiaty były zanurzone w wodzie. Miskę nakrywam pokrywką lub folia spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce, na około 24 godziny do maceracji.

Po około 24 godzinach, płyn odcedzam, a kwiaty odciskam na gazie. Kwiaty po dociśnięciu wyrzucam.

Przygotowanie syropu:
Do garnka wsypuję cukier, wlewam wodę (500 ml), garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania syrop gotuję około 3 minut, tak żeby syrop stał się klarowny. Podczas gotowania należy uważać aby syrop nie wykipiał.

Do gotowego syropu wlewam nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam.

Tak przygotowany syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko.

Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowany syrop, przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop z kwiatu czarnego bzu jest gotowy. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.