Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na leczniczy i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu,
syrop wspomaga leczenie przeziębienia, działa napotnie, moczopędne
oraz wykrztuśne.
Do przygotowania syropu będziemy
potrzebować:
Z podanych składników
wyjdzie około 2 litry syropu
około 70 baldaszków
kwiatowych bzu czarnego
1 litr przegotowanej
gorącej wody
1 kg cukru
500 ml wody
sok wyciśnięty z 2
cytryn
słoiczki, buteleczki
gaza
Link do filmu z przepisem:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Sposób używania:
Gdy jesteśmy przeziębieni
lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać po około 2 łyżki syropu
kilka razy dziennie lub dodać około 3-4 łyżek syropu do gorącej
herbaty.
A jeżeli jesteśmy
zdrowi, to syrop możemy dodać do wody i przygotować smaczny i
aromatyczny napój. Ja dodaję około 1 łyżki syropu na szklankę
wody.
Przygotowanie:
Z zebranych baldaszków
kwiatów odcinam lub odrywam grubsze łodyżki i je wyrzucam, a
kwiaty przekładam do miski.
Następnie kwiaty bzu
zalewam przegotowaną gorącą wodą, delikatnie ugniatam, tak aby
kwiaty były zanurzone w wodzie. Miskę nakrywam pokrywką lub folia
spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce, na około 24 godziny do
maceracji.
Po około 24 godzinach,
płyn odcedzam, a kwiaty odciskam na gazie. Kwiaty po dociśnięciu
wyrzucam.
Przygotowanie syropu:
Do garnka wsypuję cukier,
wlewam wodę (500 ml), garnek stawiam na gazie i mieszając
zagotowuję. Od momentu zagotowania syrop gotuję około 3 minut, tak
żeby syrop stał się klarowny. Podczas gotowania należy uważać
aby syrop nie wykipiał.
Do gotowego syropu wlewam
nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam.
Tak przygotowany syrop rozlewam do
wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg
słoiczka i mocno zakręcam wieczko.
Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego
ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i
zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję
15 minut w temperaturze około 80°C, następnie słoiczki układam
do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i
pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowany syrop, przechowuję w
ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop z kwiatu czarnego bzu jest
gotowy. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis super robię pierwszy raz mam nadzieję że będzie pyszny 😉
OdpowiedzUsuńSuper przepisy,po prostu rewelacja i polecam��
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń