Witam serdecznie
Tym razem chciałabym pokazać sposób na
wyciśnięcie soku z pokrzywy, bez wyciskarki do soków. Sok z
pokrzywy jest bardzo zdrowy, więc polecam zrobić kilka słoiczków
na okres gdy nie ma świeżej pokrzywy.
Do przygotowania soku będziemy
potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie około 1300 ml soku
około 500 g świeżej
pokrzywy, szczytów i listków
około 1 l przegotowanej
letniej wody
rękawiczki
gaza
blender
słoiczki lub buteleczki
Link do filmiku z
przepisem: Sok z pokrzywy
Przygotowanie:
Na wstępnie napiszę jak
stosuję ten sok, można pić częściej lub rzadziej:
A więc tak, piję go 2-3
razy w tygodniu po 1/2 szklanki z dodatkiem miodu i soku z cytryny,
lub robię kurację 14 dniową i piję ten sok codziennie po 1/2
szklanki z dodatkiem miodu i soku z cytryny.
Taki sok jest
wzmacniający, dostarcza mikroelementy oraz witaminy i ma działanie
odtruwające.
Najpierw trzeba zebrać
pokrzywę:
Listki oraz szczyty (można
zebrać z miękką częścią łodygi), najlepiej zbierać na łąkach
które są daleko od dróg, pół uprawnych i domów.
Zebraną pokrzywę
dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.
Następnie pokrzywę kroję
na mniejsze kawałki i rozdrabniam blenderem, rozdrobniona pokrzywę
przekładam do miski i zalewam przegotowaną letnią wodą.
Tak przygotowaną pokrzywę
odstawiam na około 5 godzin do maceracji.
Po 5 godzinach odciskam
sok na gazie:
Pokrzywę przekładam
porcjami na gazę i mocno odciskam sok, z góry soku zbieram pianę.
Tak przygotowany sok
rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram
brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko.
Słoiczki wstawiam do
garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą
ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
Garnek stawiam na gazie i
pasteryzuję 15 minut w temperaturze około 80°C, następnie
słoiczki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą
ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowany sok,
przechowuję w ciemnym miejscu.
Jeżeli sok będziemy od
razu pić, to możemy go wstawić do lodówki i przechowywać około
7 dni.
Sok z pokrzywy jest
gotowy. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Chciałabym napisać kilka
słów do osób które uważają, że pasteryzacja zabija wszystkie
witaminy, mikroelementy i inne substancje wpływające pozytywnie na
nasz organizm (mam nadzieję że ktoś to przeczyta:).
Przedstawię wyniki badań
które zostały przeprowadzone w USA w 2012 r. na Uniwersytecie w
Petersburgu, na próbkach świeżych liści pokrzywy zebranych na
wiosnę.
A więc tak, badanie było
przeprowadzone na próbce liści pokrzywy: surowych, blanszowanych
przez 1 minutę w temperaturze 98-99 stopni Celsjusza, oraz na
liściach gotowanych przez 7 minut w temperaturze 98-99 stopni
Celsjusza. Zaznaczam że pasteryzacja odbywa się w niższej
temperaturze, więc straty powinny być mniejsze.
Wymienię tylko te
najważniejsze substancje z liści surowych i gotowanych 7 minut:
AMINOKWASY:
Izoleucyna
(g/100g): surowe 1.04 – gotowane 1.06 , za co odpowiada ten enzym
między innymi: bierze udział w regulacji poziomu cukru we krwi,
jest niezbędny w syntezie hemoglobiny, pomaga przeciwdziałać i
walczyć z chorobami takimi jak: fenyloketonuria, zespół
wyniszczenia ponowotworowego, choroba syropu klonowego czy dyskineza
późna, bierze udział w detoksykacji odpadów azotowych.
Leucyna (g/100g):
surowe 1.79 – gotowane 1.91 , za co odpowiada ten enzym między
innymi: jest to najszybciej przekraczający aminokwas barierę krew
mózg, działa na ośrodek sytości znajdujący się na podwzgórzu i
może hamować łaknienie, czujemy się też mniej zmęczeni, oraz
przez działanie na glutaminian w naszym mózgu podnosi nasze
zdolności intelektualne.
Nie
wiem czy jest sens opisywać każdy aminokwas osobno więc tylko
napiszę nazwę i wartości a zainteresowane osoby, poradzą sobie ze
znalezieniem interesujących informacji na temat aminokwasu w
internecie.
Lizyna
(g/100g): surowe 1.19 – gotowane 1.16
Metionina
(g/100g): surowe 0.23 – gotowane 0.17
Tyrozyna
(g/100g): surowe 0.97 – gotowane 0.93
Fenyloalanina
(g/100g): surowe 1.15 – gotowane 1.13
Treonina (g/100g):
surowe 1.03 – gotowane 0.84
Walina
(g/100g): surowe 1.30 – gotowane 1.32
Histydyna
(g/100g): surowe 0.32 – gotowane 0.37
Arginina
(g/100g): surowe 1.55 – gotowane 1.56
Asparagina
(g/100g): surowe 0.60 – gotowane 0.49
Kwas glutaminowy +
glutamina (g/100g): surowe 1.49
– gotowane 1.42
Seryna
(g/100g): surowe 1.00 – gotowane 0.96
Prolina
(g/100g): surowe 1.24 – gotowane 1.19
Glicyna
(g/100g): surowe 1.14 – gotowane 1.12
Alanina (g/100g):
surowe 1.54 – gotowane 1.38
Białka (%) - surowe
6.3 – gotowane 3.8
Tłuszcz (%) - surowe 1.4
– gotowane 1.1
Popiół (%) - surowe
3.4 - gotowane 1.2
Błonnik (%) - surowe 9.7
– gotowane 4.7
Węglowodany (%) - surowe
16.5 – gotowane 8.5
Witaminy i mikroelementy :
Witamina A całość
(UI/100g) - surowe 11403 - gotowane 6021
Witamina A B-Caroten
(UI/100g) – surowe 7860 – gotowane 5028
Witamina C (mg/100g) -
surowe 0.5 – gotowane 0.5 (niespodzianka pomimo gotowania witamina
C bez zmian)
Wapń (mg/100g) – surowe
788 - gotowane 430
Żelazo (mg/100g) –
surowe 3.4 – gotowane 2.1
Dane pochodzą z artykułu
naukowego
Właściwości mineralne i
wartość dietetyczna surowej i gotowanej pokrzywy zwyczajnej (Urtica
dioica L.)
Laban K. Rutto, 1 Yixiang
Xu, 2 Elizabeth Ramirez, 3 i Michael Brandt1
1 Alternatywny program
upraw, stacja badawcza ds. Rolnictwa, Virginia State University,
Petersburg, VA 23806, USA
Program przetwórstwa i
inżynierii żywności, stacja badawcza ds. Rolnictwa, Virginia State
University, Petersburg, VA 23806, USA
3 Szkoła Rolnicza i Nauk
Przyrodniczych, Virginia Polytechnic Institute and State University,
Blacksburg, VA 24061, USA
Otrzymano 16 lutego 2013 r
.; Zaakceptowano 24 kwietnia 2013 r
Redaktor naukowy: Fernanda
Fonseca
Uwielbiam takie artykuły, nie dość że człowiek naprawdę sporo się z nich dowie to jeszcze można przyczynić się do polepszenia kondycji swojego ciała :) Dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że przepis jak i informacje które zamieściłam się przydadzą.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo istotne i praktyczne przepisy polecam każdemu i dziękuję pani za dzielenie się nimi Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się podobają. Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Usuń;0
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie pasteryzowałem, może to błąd. Sprawdzę w tym roku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
https://kontrolerembyc.blogspot.com
Mam dużą zamrażarkę. Wiec soczek zamrożę w woreczkach do lodu. Fajna alternatywa dla tych, ktorzy nie lubia pasteryzować słoiczków. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPokroiłam i ugotowałam wycisnęłam i gorący wywar wlałam do słoiczków mocno zakręciłam,zobaczę co z tego wyniknie !?
OdpowiedzUsuń