Nowe Przepisy

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Sałatka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla


Sałatka z młodej kapusty
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę do obiadu lub na grilla. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i kolorowa, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

główka młodej kapusty (około 500 g)
ogórek sałatkowy
mały pęczek koperku
pęczek szczypiorku
3 pomidory (około 300 g)
pęczek rzodkiewki

5 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru lub miodu
sól, pieprz




Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno szatkuję i przekładam do miski.
Dokładnie umyty ogórek kroję razem ze skórką w cienkie półplasterki, można pokroić w ćwiartki i dodaję do kapusty.
Umytą rzodkiewkę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki.
Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Umytą zieleninę drobno kroję i dodaję do sałatki.

Do filiżanki przelewam oliwę, sok z cytryny, dodaję cukier, doprawiam solą (dałam 3 średnie szczypty), pieprzem (3 szczypty), ale doprawiamy według gustu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem.

Sałatka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.