Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny i lekki obiad z brokułem i cieciorką. Danie jest bardzo
proste i szybkie w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dania będziemy
potrzebowali:
1 brokuł
1 puszka 400 g cieciorki
3 ząbki czosnku
około 30 oliwek
olej do smażenia
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przepisem:
Brokuł z cieciorką
Przygotowanie:
Wypłukany brokuł dzielę na różyczki
i gotuję. Wodę w której będę gotowała brokuł delikatnie solę
i słodzę (daję po dwie szczypty soli i cukru).
Do gotującej wody wkładam brokuł i
gotuję około 4 minut, następnie odcedzam i odstawiam do
przestudzenia.
Przestudzony brokuł kroję
na mniejsze kawałki.
Oliwki kroję na mniejsze
kawałki
Czosnek drobniutko kroję
(możemy przecisnąć przez praskę)
Końcowe przygotowanie
dania:
Na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam czosnek z brokułem, przez około 3 minuty.
Następnie dodaję oliwki,
cieciorkę, doprawiam solą, pieprzem, mieszam i jeszcze smażę
około 3 minut – danie jest gotowe.
Brokuł z oliwkami i
cieciorką jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz