Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 marca 2018

Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna


kolorowa babka wielkanocna
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na kolorową babkę Wielkanocną, babka jest puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
140 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru pudru
6 jajek (rozmiar L)
125 ml mleka
125 ml oleju (użyłam rzepakowego)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
1 łyżka kakao
i czerwony barwnik spożywczy lub innego koloru

2 łyżki zimnego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka łyżek cukru pudru

kolorowa posypka


Link do filmu z przygotowania: Babka kolorowa


Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszam.

Do miski z żółtkami dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały.
Następnie cały czas miksując, dodaję olej, gdy olej połączy się z żółtkami dodaję mleko.

Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję do momentu aż mąka połączy się z ciastem i nie będzie grudek.

Ciasto mam gotowe, teraz białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły się z ciastem.

Tak przygotowane ciasto dzielę na 4 części, do jednej miseczki wlewam 1/4 ciasta, do drugiej 1/4 ciasta i w dużej misce pozostawiam 2/4 ciasta.

Do jednej miseczki dodaję kakao i dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek – ciasto będzie brązowe.

Do drugiej miseczki dodaję czerwony barwnik spożywczy i dokładnie mieszam – ciasto będzie czerwone. Możemy dodać barwnik innego koloru.


Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, na dno foremki nakładam kilka łyżek jasnego ciasta, następnie 2-3 łyżki ciemnego i czerwonego, następnie białe, ciemne i czerwonego i tak do końca ciasta.

Pieczenie babki:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką.

Lukier:
Do miseczki wlewam mleko, dodaję cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i dokładnie mieszam tak żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy gęstszy to dodajemy więcej cukru pudru.

Wystudzoną babkę maluję lukrem i posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier zastygnął.

Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

7 komentarzy :

  1. Aż tak barwnej babki jeszcze nie widziałam! śliczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie używałam barwników spożywczych do pieczenia, ale dla takiego efektu warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ta babka. takiej jeszcze nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wygląda tak i smakuje :), polecam upiec.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Super wygląda to ciasto! Koniecznie muszę wypróbować taki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, babka jest bardzo smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.