Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na kolorową babkę Wielkanocną, babka jest puszysta i
wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania babki będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy
22 cm
300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
140 g mąki ziemniaczanej
220 g cukru pudru
6 jajek (rozmiar L)
125 ml mleka
125 ml oleju (użyłam rzepakowego)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz
1 łyżka kakao
i czerwony barwnik spożywczy lub
innego koloru
2 łyżki zimnego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka łyżek cukru pudru
kolorowa posypka
Link do filmu z przygotowania: Babka kolorowa
Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie
mieszam.
Do miski z żółtkami dodaję cukier
puder i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały.
Następnie cały czas miksując, dodaję
olej, gdy olej połączy się z żółtkami dodaję mleko.
Następnie dodaję stopniowo mąkę i
miksuję do momentu aż mąka połączy się z ciastem i nie będzie
grudek.
Ciasto mam gotowe, teraz białka ubijam
na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę
miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły
się z ciastem.
Tak przygotowane ciasto dzielę na 4
części, do jednej miseczki wlewam 1/4 ciasta, do drugiej 1/4 ciasta
i w dużej misce pozostawiam 2/4 ciasta.
Do jednej miseczki dodaję kakao i
dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek – ciasto będzie
brązowe.
Do drugiej miseczki dodaję czerwony
barwnik spożywczy i dokładnie mieszam – ciasto będzie czerwone.
Możemy dodać barwnik innego koloru.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem, na dno foremki nakładam kilka łyżek
jasnego ciasta, następnie 2-3 łyżki ciemnego i czerwonego,
następnie białe, ciemne i czerwonego i tak do końca ciasta.
Pieczenie babki:
Ciasto wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około
45 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się
różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę odstawiam na około
15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam
do wystudzenia. Następnie dekoruję lukrem i posypką.
Lukier:
Do miseczki wlewam mleko, dodaję
cukier waniliowy i przez chwilę mieszam tak, żeby cukier się
rozpuścił. Następnie dodaję około 3 łyżek cukru pudru i
dokładnie mieszam tak żeby zrobił się lukier. Gęstość lukru
zależy od tego ile dodamy cukru, jeżeli chcemy gęstszy to dodajemy
więcej cukru pudru.
Wystudzoną babkę maluję lukrem i
posypuję posypką, następnie babkę odstawiam żeby lukier
zastygnął.
Kolorowa babka Wielkanocna jest gotowa,
można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Aż tak barwnej babki jeszcze nie widziałam! śliczna!
OdpowiedzUsuńMiło mi, ze się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Nigdy wcześniej nie używałam barwników spożywczych do pieczenia, ale dla takiego efektu warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta babka. takiej jeszcze nie widziałem.
OdpowiedzUsuńJak wygląda tak i smakuje :), polecam upiec.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super wygląda to ciasto! Koniecznie muszę wypróbować taki przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, babka jest bardzo smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥