Nowe Przepisy

niedziela, 25 lutego 2018

Babka czekoladowa wilgotna i pyszna – ciasto czekoladowe


Babka czekoladowa
Witam serdecznie
Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną i wilgotną babkę czekoladową. Babka jest mocno czekoladowa i bardzo smaczna, będzie na pewno smakowała każdej osobie która uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis.

Do upieczenia babki czekoladowej będziemy potrzebowali:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
5 jajek (rozmiar L)
200 g cukru pudru
125 ml oleju (około 113 g) – użyłam rzepakowego
250 ml mleka
80 g kakao ciemnego bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soku z cytryny

do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder

polewa:
3 łyżki kakao ciemnego bez cukru (około 25 g)
90 g masła
2 łyżki mleka (około 35 ml)
65 g cukru pudru (około 6 łyżek)


Link do filmu z przygotowania: Babka czekoladowa


Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam.

Do miski z żółtkami dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały.
Następnie cały czas miksując, dodaję olej, gdy olej połączy się z żółtkami dodaję mleko i sok z cytryn.
Następnie dodaję stopniowo mąkę, gdy nie będzie już grudek dodaję kakao. Kakao przesiewam przez sito aby nie było grudek.
Po dodaniu kakao, jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto mam gotowe, teraz białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły się z ciastem.


Pieczenie babki czekoladowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem.


Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia.


Babkę możemy polać polewą czekoladową:
na polewę :
3 łyżki kakao ciemnego bez cukru (około 25 g)
90 g masła
2 łyżki mleka (około 35 ml)
65 g cukru pudru (około 6 łyżek)

Przygotowanie:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier puder i stawiam na gazie, mieszając rozpuszczam cukier. Do rozpuszczonego cukru dodaję masło i je roztapiam.
Gdy masło się roztopi dodaję kakao i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek.
Tak przygotowaną polewę odstawiam na chwilę do przestudzenia i letnią polewą, dekoruję wystudzoną babkę.



Następnie babkę odstawiam w chłodne miejsce, żeby polewa zastygła.

Polewę możemy również przygotować bez masła i mleka – link do przepisu: Polewa bez masła i mleka 


Babka czekoladowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Mimo, że nie ma sezonu na babki, to ta jakoś do mnie przemawia. Chyba dlatego, że bardzo lubię czekoladę ;D

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie, wypróbowałam przepis. Babka się udała, bardzo smaczna i taka miękka w środku. Następnym razem zostawię sobie białego ciasta i zrobię dwukolorową. Pozdrawiam :-)
    Tereska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i babka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.