Nowe Przepisy

piątek, 23 marca 2018

Jajka faszerowane z awokado na Wielkanoc


jajka faszerowane z awokado

Witam serdecznie
Tym razem propozycja na przygotowanie pysznych jajek faszerowanych z awokado na Wielkanoc. Jajka są bardzo smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania jajek faszerowanych będziemy potrzebowali:

6 jajek ugotowanych na twardo (jajka L)
1 awokado
kawałek czerwonej cebuli
kilka listków natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny

do smaku:
papryka słodka
czosnek granulowany
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Jajka faszerowane z awokado



Przygotowanie:

Ugotowane, wystudzone i obrane jajka, przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję żółtka. Białka układam na talerzu.

Awokado obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Do miseczki lub na głęboki talerz, przekładam żółtka, awokado, dodaję sok z cytryny i rozgniatam widelcem, tak aby powstałą jednolita masa.

Następnie cebulę drobniutko kroję (cebuli powinno być około 2 łyżek po pokrojeniu) i dodaję do rozgniecionych żółtek z awokado.

Natkę pietruszki drobniutko kroję i dodaję do farszu.

Farsz doprawiam papryką słodką, czosnkiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowany farsz nakładam łyżeczką do białek. Górę możemy dodatkowo oprószyć papryką słodką i udekorować, na przykład rzodkiewką.

Jajka faszerowane z awokado są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.