Witam serdecznie
Propozycja na pyszną babkę z
cynamonem z ciasta drożdżowego. Babka jest bardzo puszysta, smaczna
i pięknie wygląda, także dodatkowo ozdobi nasz stół. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania babki cynamonowej
będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o
średnicy 24 cm i 11 cm wysokości
550 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
2 jajka (rozmiar L)
30 g drożdży świeżych
60 g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
30 g roztopionego i
przestudzonego masła
szczypta soli
oraz
60 g cukru brązowego
3 łyżeczki cynamonu
około 2 łyżek
roztopionego masła
Link do filmu z przepisem
na: Babka cynamonowa
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
około jednej łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml
letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na
około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą,
dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam aby masło połączyło
się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minut, tak żeby ciasto
stało się gładkie i lśniące. Ciasto jest dość luźne, więc
trzeba je wyrabiać delikatnie i z wyczuciem aby nie kleiło się do
blatu. Podczas wyrabiania od czasu do czasu blat podsypuję mąką
Wyrobione ciasto przekładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło
swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta
ciasto przygotuję cukier z cynamonem:
W moździerzu lub młynku,
rozdrabniam brązowy cukier, następnie przesypuję do miseczki,
dodaję cynamon i dokładnie mieszam- cukier jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
babki:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat podsypany mąką i rozciągam dłońmi. Następnie
rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów.
Górę ciasta maluję
dokładnie i obficie roztopionym masłem i posypuję cukrem z
cynamonem.
Następnie ciasto dzielę
wzdłuż na pół i na pół w poprzek, każdy kawałek zwijam jak
roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce
wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Tak przygotowaną babkę
nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30
minut.
Pieczenie babki:
Wyrośniętą babkę
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu
półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie mam
ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu.
Jeżeli góra babki za
szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal
piec.
Długość pieczenia może
się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczoną babkę wyjmuję
z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo
udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Babka cynamonowa jest
gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz