Nowe Przepisy

piątek, 23 marca 2018

Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego


Babka cynamonowa
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną babkę z cynamonem z ciasta drożdżowego. Babka jest bardzo puszysta, smaczna i pięknie wygląda, także dodatkowo ozdobi nasz stół. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania babki cynamonowej będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o średnicy 24 cm i 11 cm wysokości

550 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
2 jajka (rozmiar L)
30 g drożdży świeżych
60 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g roztopionego i przestudzonego masła
szczypta soli

oraz
60 g cukru brązowego
3 łyżeczki cynamonu
około 2 łyżek roztopionego masła


Link do filmu z przepisem na: Babka cynamonowa


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam aby masło połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasto jest dość luźne, więc trzeba je wyrabiać delikatnie i z wyczuciem aby nie kleiło się do blatu. Podczas wyrabiania od czasu do czasu blat podsypuję mąką

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję cukier z cynamonem:
W moździerzu lub młynku, rozdrabniam brązowy cukier, następnie przesypuję do miseczki, dodaję cynamon i dokładnie mieszam- cukier jest gotowy.

Końcowe przygotowanie babki:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozciągam dłońmi. Następnie rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów.

Górę ciasta maluję dokładnie i obficie roztopionym masłem i posypuję cukrem z cynamonem.
Następnie ciasto dzielę wzdłuż na pół i na pół w poprzek, każdy kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku).

Tak przygotowaną babkę nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczenie babki:
Wyrośniętą babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie mam ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu.
Jeżeli góra babki za szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal piec.

Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczoną babkę wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Babka cynamonowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.