Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z
kaszy jaglanej i szpinaku. Placki są bardzo proste w przygotowaniu,
smaczne i zdrowe a dodatkowo możemy je upiec w piekarniku. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania placków
będziemy potrzebowali:
Porcja na około 15
placków
250 g świeżego szpinaku
(może być mrożony)
200 g kaszy jaglanej
2 jajka
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
sól, pieprz
Link do filmu z
przygotowania: Placki z kaszy jaglanej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję
według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia.
Czosnek drobniutko kroję.
Dokładnie wypłukany
szpinak kroję na mniejsze kawałki.
Teraz na niewielkiej
ilości rozgrzanego tłuszczu na patelni, smażę czosnek ze
szpinakiem przez około 5 minut i odstawiam na chwilę do
przestudzenia.
Następnie do ugotowanej
kaszy dodaję szpinak, jajka, mąkę, doprawiam solą, pieprzem i
całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smaki jeżeli trzeba
doprawiam solą i pieprzem.
Z tak przygotowanej masy,
możemy usmażyć lub upiec placki:
Na rozgrzany tłuszcz na
patelni nakładam po łyżce masy i formuję placki. Smażę z każdej
strony przez kilka minut, tak aby placki się zrumieniły. Następnie
układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pieczenie placków w
piekarniku:
Blachę do pieczenia
wykładam papierem do pieczenia i smaruję papier olejem, następnie
formuję placki.
Blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę
około 10 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół z
termoobiegiem, jeżeli nie używamy termoobiegu to pieczemy troszkę
dłużej.
Placki z kaszy jaglanej i
szpinaku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
A co jeśli nie mam czosnku (w osiedlowym sklepie teraz nie mają) - placuszki będą smaczne?
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem bardziej mi smakują, a le bez niego też można zrobić.
UsuńPozdrawiam serdecznie