Nowe Przepisy

piątek, 26 stycznia 2018

Placki z kaszy jaglanej i szpinaku z piekarnika lub smażone - placki bezglutenowe

placki z kaszy jaglanej i szpinaku
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z kaszy jaglanej i szpinaku. Placki są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe a dodatkowo możemy je upiec w piekarniku. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania placków będziemy potrzebowali:
Porcja na około 15 placków

250 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
200 g kaszy jaglanej
2 jajka
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Placki z kaszy jaglanej


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia.

Czosnek drobniutko kroję.
Dokładnie wypłukany szpinak kroję na mniejsze kawałki.
Teraz na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na patelni, smażę czosnek ze szpinakiem przez około 5 minut i odstawiam na chwilę do przestudzenia.

Następnie do ugotowanej kaszy dodaję szpinak, jajka, mąkę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smaki jeżeli trzeba doprawiam solą i pieprzem.


Z tak przygotowanej masy, możemy usmażyć lub upiec placki:

Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam po łyżce masy i formuję placki. Smażę z każdej strony przez kilka minut, tak aby placki się zrumieniły. Następnie układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Pieczenie placków w piekarniku:
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i smaruję papier olejem, następnie formuję placki.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół z termoobiegiem, jeżeli nie używamy termoobiegu to pieczemy troszkę dłużej.


Placki z kaszy jaglanej i szpinaku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

2 komentarze :

  1. A co jeśli nie mam czosnku (w osiedlowym sklepie teraz nie mają) - placuszki będą smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czosnkiem bardziej mi smakują, a le bez niego też można zrobić.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.