Nowe Przepisy

wtorek, 13 lutego 2018

Zupa krem z brokułów z grzankami – pyszna i prosta zupa


Zupa krem z brokuła
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z brokułów, zupa jest bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zupy brokułowej będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 1,5L zupy

1 litr wywaru warzywnego
1 brokuł
1 por (biła część około 130g)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
około 2 łyżek oleju
kilka łyżek śmietanki 30%
do smaku sól, pieprz

zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem

na grzanki będziemy potrzebować:
bułkę
dwa ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy


Link do filmu z przepisem: Zupa krem z brokułów


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę:
Z pora odcinam białą część, obieram z wierzchniej warstwy liści, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki.
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pora.

Wypłukany brokuł kroję na mniejsze kawałki (razem z łodyżkami, wyrzucam jedynie tą najgrubszą i zdrewniałą część łodygi).

Końcowe przygotowanie zupy:
W garnku rozgrzewam masło z olejem, następnie dodaję pora z czosnkiem i smażę na małym ogniu przez około 5 minut.
Do podsmażonego pora wlewam wywar, dodaję brokuł, doprawiam solą i pieprzem i gotuję pod przykryciem do miękkości brokułu, około 20 minut.

Następnie za pomocą blendera całość rozdrabniam, tak żeby powstał krem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa.

Na talerzu do zupy dodaję około 2 łyżek śmietanki.

Zupę podam z grzankami czosnkowymi – przygotowanie grzanek (grzanki najlepiej przygotować przed zupą aby podać zupę od razu po ugotowaniu):
Czosnek drobniutko kroję (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do oliwy, tak przygotowaną oliwę odstawiam na około 60 minut aby oliwa przeszła smakiem i aromatem czosnku.

Bułkę kroję na kromeczki i w kostkę, pokrojoną układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie grzanki maluję oliwą.

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę kilkanaście minut, tak aby grzanki ładnie się zrumieniły – grzanki są gotowe.

Zupa krem z brokułów jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.