Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne chili con carne które możemy podać z chrupkami
kukurydzianymi, ryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo
pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania chili con
carne będziemy potrzebowali:
Rondel lub garnek o
pojemności 3L
1 kg mięsa mielonego
(wieprzowego lub wołowego)
2 papryki czerwone
2 papryki żółte lub
zielone
2 papryczki chili
około 250 g cebuli
700 g passaty pomidorowej
1 puszka 400 g pomidorów
krojonych
2 puszki 400 g fasoli
czerwonej
5 ząbków czosnku
do smaku sól, pieprz
papryka ostra
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem
na: Chili con carne
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki:
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę.
Z papryczki chili usuwam
nasionka, drobniutko kroję i dodaję do papryki.
Czosnek drobniutko kroję.
Cebulę kroję w drobną
kostkę.
Czerwoną fasolę
dokładnie płuczę na sicie pod bieżącą wodą i odstawiam do
odsączenia.
Składniki mam już
pokrojone teraz przygotuję danie:
W rondlu na rozgrzanym
oleju smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli
dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10
minut, na małym ogniu.
Po 10 minutach dodaję
mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu.
Następnie dodaję
pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i
całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam przyprawami – chili
con carne jest gotowe.
Chili con carne jest
gotowe można podawać jako dodatek do chrupek kukurydzianych, ryżu,
makaronu lub pieczywa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz