Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
kapustę z grochem i grzybami, większość z nas ma swój ulubiony
przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty
nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje
taką lub podobna kapustę na wigilię.
Do przygotowania kapusty będziemy
potrzebowali:
1 kg kapusty
kiszonej (lekko odciśniętej)
400 g grochu łuskanego –
połówki (można użyć innego)
20 g suszonych grzybów
1 duża cebula (około 150
g)
2 ząbki czosnku
od 1/2 do 1 łyżeczki
kminku (jeżeli nie lubimy kminku to możemy go pominąć)
1 łyżeczka majeranku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela
angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
do smażenia:
olej
łyżka masła
Link do filmu z przepisem
na: Kapusta z grochem i grzybami
Przygotowanie:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na
sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i
zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można
pozostawić na noc).
Następnie namoczone grzyby gotuję,
jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby
swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości
grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i
odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania
kapusty.
Kapusta kiszona:
Czosnek drobniutko kroję.
Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca przykryta wodą.
Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca przykryta wodą.
Do kapusty dodaję ziele angielskie,
listki laurowe, czosnek, cukier, kminek, doprawiam solą i pieprzem.
Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35
minut. Jeżeli podczas gotowania kapusty odparuje woda to dolewamy
niewielką ilość wody i nadal gotujemy.
Groch:
W tym czasie gdy gotuje się kapusta
ugotuję groch. Groch przygotowuję według przepisu na opakowaniu.
Mojego groch nie trzeba było moczyć ale są takie które wcześniej
trzeba namoczyć i dopiero wtedy gotować.
Wypłukany groch przekładam do garnka,
zalewam wodą i gotuję do miękkości, w moim przypadku około 30
minut. Następnie odcedzam.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Wystudzone grzyby kroję na mniejsze
kawałki.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni
podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
grzyby, masło i całość jeszcze smażę około 3-4 minut.
Końcowe przygotowanie kapusty z
grochem:
Do ugotowanej kapusty dodaję odcedzony
i ugotowany groch, podsmażoną cebulę z grzybami, dokładnie
mieszam i całość jeszcze gotuję przez około 10 minut. Pod koniec
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem. Na
koniec dodaję majeranek, dokładnie mieszam i zakręcam gaz.
Kapusta z grochem i grzybami jest
gotowa, tak przygotowaną kapustę możemy podać na przykład do
smażonej ryby. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz