Nowe Przepisy

środa, 6 grudnia 2017

Schab z żurawiną pieczony w rękawie

schab z zurawina
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania schabu będzie potrzebowali:

około 1,5 kg schabu
około 80 g żurawiny

przyprawy:
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 1/2 łyżeczki soli

około 4 łyżek oleju

rękaw do pieczenia


Link do filmu z przepisem na: Schab z żurawiną


Przygotowanie:
Schab dokładnie myję i osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za pomocą noża, kilka razy nim obracając gdy jest w mięsie lub trzonkiem drewnianej łyżki.

Tak przygotowany schab nadziewam żurawiną, żeby sobie pomóc po włożeniu żurawiny popycham ją trzonkiem łyżki

Do oleju dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam.

Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do niego schab, schab polewam przyprawami. Zapinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram schab przyprawami.

Tak przygotowany schab wstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania.

Po 12 godzinach – pieczenie:
W rękawie robię kilka dziurek wykałaczką – dzięki temu rękaw podczas pieczenia nie pęknie.

Blachę ze schabem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Następnie rękaw rozcinam i dopiekam jeszcze około 10 minut, dzięki rozcięciu góra schabu delikatnie obeschnie i się zrumieni.

Schab po upieczeniu wyjmuję z rękawa – schab z żurawiną jest gotowy.

Schab z żurawiną jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Zrobiłam i będę robić częściej. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis - mięso wyszło delikatne, soczyste i dobrze doprawione.
    Wszystko we właściwych proporcjach.
    Dziękujemy za podzielenie się swoją recepturą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, ze schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💗

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.