Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu
jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania schabu będzie
potrzebowali:
około 1,5 kg schabu
około 80 g żurawiny
przyprawy:
2 łyżeczki papryki
słodkiej
1 łyżeczka papryki
ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku
granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego
1 1/2 łyżeczki soli
około 4 łyżek oleju
rękaw do pieczenia
Link do filmu z przepisem
na: Schab z żurawiną
Przygotowanie:
Schab dokładnie myję i
osuszam, następnie schab przebijam na środku nożem, robiąc otwór
przez całą długość schabu. Nacięcie możemy poszerzyć za
pomocą noża, kilka razy nim obracając gdy jest w mięsie lub
trzonkiem drewnianej łyżki.
Tak przygotowany schab
nadziewam żurawiną, żeby sobie pomóc po włożeniu żurawiny
popycham ją trzonkiem łyżki
Do oleju dodaję wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszam.
Rękaw spinam z jednej
strony i wkładam do niego schab, schab polewam przyprawami. Zapinam
rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram schab przyprawami.
Tak przygotowany schab
wstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania.
Po 12 godzinach –
pieczenie:
W rękawie robię kilka
dziurek wykałaczką – dzięki temu rękaw podczas pieczenia nie
pęknie.
Blachę ze schabem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu
półkę i piekę około 90 minut. Następnie rękaw rozcinam i
dopiekam jeszcze około 10 minut, dzięki rozcięciu góra schabu
delikatnie obeschnie i się zrumieni.
Schab po upieczeniu
wyjmuję z rękawa – schab z żurawiną jest gotowy.
Schab z żurawiną jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zrobiłam i będę robić częściej. Przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis - mięso wyszło delikatne, soczyste i dobrze doprawione.
OdpowiedzUsuńWszystko we właściwych proporcjach.
Dziękujemy za podzielenie się swoją recepturą :)
Bardzo proszę i cieszę się, ze schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💗
Usuń