Nowe Przepisy

niedziela, 3 grudnia 2017

Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia

Choinka z nadzieniem super przekąska
Witam serdecznie
Chciałabym pokazać jak upiec świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali:
krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów

na ciasto
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
220 ml letniej wody
7 g drożdży instant (1 opakowanie jak na 500 g mąki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

na farsz
1 słoik pesto (około 200 g netto)
200 g sera mozzarella startego na tarce o grubych oczkach
150 g sera ricotta (lub innego kremowego)

oraz
2 łyżki masła
drobno pokrojony ząbek czosnku




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach do drożdży dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak żeby stało się gładkie i lśniące.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.


W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję farsz:
Do pesto dodaję ser ricotta i dokładnie mieszam, następnie dodaję starty na grubej tarce ser mozzarella i jeszcze raz całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.

Formowanie choinki:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.

Po 10 minutach ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o średnicy 8 centymetrów.


Na środek krążka nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę, mocno ściskam i formuję kulkę. Tak uformowane kulki układam w kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z jednego większego krążka formuję pieniek choinki.


Tak przygotowaną choinkę nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie:
Blachę z choinką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Gdy choinka się piecze przygotuję masło:
Masło roztapiam w rondelku, do roztopionego masła dodaję czosnek i całość podgrzewam przez około 90 sekund – masło jest gotowe.


Od razu po upieczeniu choinkę maluje roztopionym masłem. Choinkę można podawać na ciepło lub zimno.

Przed podaniem choinkę możemy dodatkowo udekorować na przykład pokrojoną papryką, koperkiem lub tym tym co lubimy.

Przekąska w kształcie choinki jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


9 komentarzy :

  1. Śliczna!
    Bardzo efektowna...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Witam czy można użyć czerwonego pesto i czy ser potarty może być więcej wyrazisty to znaczy pikantny Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że może być inne pesto i inny ser. Przygotowujemy tak jak lubimy.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Ślicznie wygląda. W tym roku zachwycę gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Świetny przepis i zjawiskowe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. Eefektowny i świetny pomysł na stół świąteczny. Naprawdę kreatywnie, wykorzystam w tym roku!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.