Witam serdecznie
Chciałabym pokazać jak upiec
świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest
piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam
wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania choinki będziemy
potrzebowali:
krążki wykrawałam foremką o
średnicy 8 centymetrów
na ciasto
400 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
220 ml letniej wody
7 g drożdży instant (1
opakowanie jak na 500 g mąki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
na farsz
1 słoik pesto (około 200
g netto)
200 g sera mozzarella
startego na tarce o grubych oczkach
150 g sera ricotta (lub
innego kremowego)
oraz
2 łyżki masła
drobno pokrojony ząbek
czosnku
Link do filmu z przepisem
na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
ciasto:
Do miski wsypuję drożdże,
cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około
10 minut.
Po 10 minutach do drożdży
dodaję pozostałe składniki na ciasto i mieszam łyżką tak aby
składniki wstępnie się połączyły.
Następnie ciasto wykładam
na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak
żeby stało się gładkie i lśniące.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i
odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia, tak
aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to
miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika
do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto
przygotuję farsz:
Do pesto dodaję ser ricotta i
dokładnie mieszam, następnie dodaję starty na grubej tarce ser
mozzarella i jeszcze raz całość dokładnie mieszam – farsz jest
gotowy.
Formowanie choinki:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką
i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach ciasto wałkuję na
grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o
średnicy 8 centymetrów.
Na środek krążka nakładam kopiastą
łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę,
mocno ściskam i formuję kulkę. Tak uformowane kulki układam w
kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z jednego większego krążka formuję
pieniek choinki.
Tak przygotowaną choinkę nakrywam
ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie:
Blachę z choinką wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może
się nieznacznie różnić.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Gdy choinka się piecze przygotuję
masło:
Masło roztapiam w rondelku, do
roztopionego masła dodaję czosnek i całość podgrzewam przez
około 90 sekund – masło jest gotowe.
Od razu po upieczeniu choinkę maluje
roztopionym masłem. Choinkę można podawać na ciepło lub zimno.
Przed podaniem choinkę możemy
dodatkowo udekorować na przykład pokrojoną papryką, koperkiem lub
tym tym co lubimy.
Przekąska w kształcie choinki jest
gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Śliczna!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna...
:)
Miło mi, że się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam czy można użyć czerwonego pesto i czy ser potarty może być więcej wyrazisty to znaczy pikantny Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPewnie że może być inne pesto i inny ser. Przygotowujemy tak jak lubimy.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ślicznie wygląda. W tym roku zachwycę gości.
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńŚwietny przepis i zjawiskowe danie.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńEefektowny i świetny pomysł na stół świąteczny. Naprawdę kreatywnie, wykorzystam w tym roku!
OdpowiedzUsuń