Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na pyszny schab gotowany w mleku. Tak przygotowany schab jest
bardzo smaczny, soczysty i delikatny. Polecam wypróbować przepis bo
naprawdę warto.
Do przygotowania schabu będziemy
potrzebować:
około 1 kg schabu
przyprawy:
2 łyżeczki papryki
słodkiej
1/2 łyżeczki papryki
ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku –
drobno pokrojone
2 łyżeczki soli
do mleka:
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela
angielskiego
około 1 1/2 L mleka
Link do filmu z przepisem
na: Schab gotowany w mleku
Przygotowanie:
Przyprawy i drobno
pokrojony czosnek mieszam ze sobą.
Umyty i osuszony schab
dokładnie nacieram przyprawami i odstawiam do lodówki na około 12
godzin do zamarynowania.
Po 12 godzinach –
gotowanie schabu:
Do mleka dodaję listki
laurowe, ziele angielskie i zagotowuję.
Do gotującego mleka
wkładam schab (oraz przyprawy, jeżeli jakieś zostały na tacce lub
talerzu na którym marynowałam schab) i od ponownego zagotowania
gotuję na małym ogniu przez 25 minut – mleko powinno się bardzo
delikatnie gotować. Schab powinien być cały zanurzony w mleku.
Na początku delikatnie
poruszam schabem aby nie przywarł do dna (dokładnie pokazałam to
na filmiku.
Po 25 minutach gotowania,
garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik
lub koc i odstawiam na około 5 godziny.
Po tym czasie schab
wyjmuję z mleka, osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli jest
kożuszek z mleka to go zdejmuję.
Tak przygotowany schab
jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno, idealnie
pasuje do pieczywa i nie tylko. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Upiekłam dzisiaj schab i muszą stwierdzić, że jestem mile zaskoczona. Delikatny w smaku, soczysty, smakuje mi bardziej niż pieczony. Będę go często piekła. Dziękuje za przepis. Nie wiedziałam że gotując w mleku schab można osiągnąć aż tak dobry efekt . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że schab smakował i dziękuję za miły komentarz, a co do schabu to można się zdziwić jaki on jest pyszny, pomimo że gotowany.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Moniko ten schab piekłaś czy gotowałaś ? piszesz bez sensu
OdpowiedzUsuńZ całej wiadomości można wywnioskować że Pani Monika gotowała, tylko się przejęzyczyła na początku.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJak schab podawać na gorąco? Po ugotowaniu?
Schab po około 5 godzinach w gorącym mleku jest nadal ciepły i ma temperaturę około 50 stopni. A gdy wystygnie to można go podgrzać na patelni w piekarniku lub mikrofalówce, chociaż na zimno jest równie smaczny.
UsuńPozdrawiam serdecznie
a soli nie dodajesz?.
OdpowiedzUsuńdodaję
UsuńA czy mleko z gotowania mogłoby jakoś posłużyć za sos? Tak sobie dumam, bo pewnie jest w nim mnóstwo smaku z mięsa. Jednak nigdy nie próbwałam redukować mleka, by osiągnąć konsystencję sosu...
OdpowiedzUsuńZ części mleka można przygotować sos, wystarczy zagęścić mąką, doprawić i zredukować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jaka salatke Pani poleca do tego schabu?
OdpowiedzUsuńTaką jaką lubimy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis bardzo mnie zaintrygował, zastanawiam się tylko czy można w ten sposób przygotować mięso z indyka? Co Pani myśli? Pierś byłaby dobra?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Sylwia
Tak, można tak przygotować inne mięso, na przykład z indyka. Podobnie robiłam pierś z kurczaka, przepis jest na blogu, tylko w przeciwieństwie do piersi z kurczaka trzeba dłużej gotować. Link do przepisu https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2017/11/gotowana-piers-z-kurczaka-w-mleku.html
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Nie wiem jakim cudem, ale mój schab wyszedł suchy jak wiór... :/
OdpowiedzUsuń..a takie miałem nadzieje...
Również, nie wiem jakim cudem ten schab może wyjść suchy.
UsuńMoże dam mu kiedyś jeszcze jedną szansę, spróbuje go troszkę krócej gotować...
OdpowiedzUsuńJa wypróbuję na święta bo spodobał mi się przepis
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że schab będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego ♥
UsuńSchab jest wspaniały. Najlepszy przepis jaki dotąd testowałam. Bedę tylko z niego korzystać / czyli z tego przepisu/ . Jest bardzo kruchy a zarazem soczysty. Jedynie będę dawała mniejsze ilości rozmarynu i tymianku , ponieważ jestem tradycjonalistką i akceptuję podstawowe przyprawy typu: pieprz, sól , czosnek, majeranek. Dziękuję Pani Ewo za wspaniały przepis .
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że przepis się przydał i schab smakował. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńSchab wyszedł wspaniałe. Dziękuję za przepis. Będę go robić tylko z tego przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńPyszny wyszedł ten schab! Nie spodziewałam się, że będzie tak miękki i soczysty!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
UsuńPani Ewo,
OdpowiedzUsuńCzy schab już po ugotowaniu i wystygnięciu można podać na ciepło, podgrzewając całość tzn, mięso w mleku?
Wyszedł soczysty, miękki -super przepis dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że mięsko smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńJakie mleko będzie lepsze - 3,2 czy 2% ?
OdpowiedzUsuńBez różnicy, może być 2% lub 3,2%
UsuńPyszny schab rodzinie bardzo smakował,znikał szybko z talerza i kilka razy trzeba było go dokroic ☺️dziękuję za przepis podam go dalej
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz.
UsuńPrzepis i wykonanie bardzo prosty i niezwykle smaczny. Schab soczysty niezwykle miękki jak na schab. Polecam
OdpowiedzUsuń