Nowe Przepisy

czwartek, 7 grudnia 2017

Schab gotowany w mleku – 25 minut – delikatny soczysty i pyszny

schab delikatny i soczysty
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab gotowany w mleku. Tak przygotowany schab jest bardzo smaczny, soczysty i delikatny. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania schabu będziemy potrzebować:

około 1 kg schabu

przyprawy:
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku – drobno pokrojone
2 łyżeczki soli
do mleka:
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

około 1 1/2 L mleka


Link do filmu z przepisem na: Schab gotowany w mleku


Przygotowanie:
Przyprawy i drobno pokrojony czosnek mieszam ze sobą.

Umyty i osuszony schab dokładnie nacieram przyprawami i odstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania.

Po 12 godzinach – gotowanie schabu:
Do mleka dodaję listki laurowe, ziele angielskie i zagotowuję.
Do gotującego mleka wkładam schab (oraz przyprawy, jeżeli jakieś zostały na tacce lub talerzu na którym marynowałam schab) i od ponownego zagotowania gotuję na małym ogniu przez 25 minut – mleko powinno się bardzo delikatnie gotować. Schab powinien być cały zanurzony w mleku.
Na początku delikatnie poruszam schabem aby nie przywarł do dna (dokładnie pokazałam to na filmiku.

Po 25 minutach gotowania, garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik lub koc i odstawiam na około 5 godziny.

Po tym czasie schab wyjmuję z mleka, osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli jest kożuszek z mleka to go zdejmuję.

Tak przygotowany schab jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno, idealnie pasuje do pieczywa i nie tylko. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

33 komentarze :

  1. Upiekłam dzisiaj schab i muszą stwierdzić, że jestem mile zaskoczona. Delikatny w smaku, soczysty, smakuje mi bardziej niż pieczony. Będę go często piekła. Dziękuje za przepis. Nie wiedziałam że gotując w mleku schab można osiągnąć aż tak dobry efekt . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że schab smakował i dziękuję za miły komentarz, a co do schabu to można się zdziwić jaki on jest pyszny, pomimo że gotowany.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Moniko ten schab piekłaś czy gotowałaś ? piszesz bez sensu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całej wiadomości można wywnioskować że Pani Monika gotowała, tylko się przejęzyczyła na początku.

      Usuń
  3. Witam
    Jak schab podawać na gorąco? Po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab po około 5 godzinach w gorącym mleku jest nadal ciepły i ma temperaturę około 50 stopni. A gdy wystygnie to można go podgrzać na patelni w piekarniku lub mikrofalówce, chociaż na zimno jest równie smaczny.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. A czy mleko z gotowania mogłoby jakoś posłużyć za sos? Tak sobie dumam, bo pewnie jest w nim mnóstwo smaku z mięsa. Jednak nigdy nie próbwałam redukować mleka, by osiągnąć konsystencję sosu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z części mleka można przygotować sos, wystarczy zagęścić mąką, doprawić i zredukować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Jaka salatke Pani poleca do tego schabu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo mnie zaintrygował, zastanawiam się tylko czy można w ten sposób przygotować mięso z indyka? Co Pani myśli? Pierś byłaby dobra?
    Pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można tak przygotować inne mięso, na przykład z indyka. Podobnie robiłam pierś z kurczaka, przepis jest na blogu, tylko w przeciwieństwie do piersi z kurczaka trzeba dłużej gotować. Link do przepisu https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2017/11/gotowana-piers-z-kurczaka-w-mleku.html
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Nie wiem jakim cudem, ale mój schab wyszedł suchy jak wiór... :/
    ..a takie miałem nadzieje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również, nie wiem jakim cudem ten schab może wyjść suchy.

      Usuń
  8. Może dam mu kiedyś jeszcze jedną szansę, spróbuje go troszkę krócej gotować...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wypróbuję na święta bo spodobał mi się przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że schab będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego ♥

      Usuń
  10. Schab jest wspaniały. Najlepszy przepis jaki dotąd testowałam. Bedę tylko z niego korzystać / czyli z tego przepisu/ . Jest bardzo kruchy a zarazem soczysty. Jedynie będę dawała mniejsze ilości rozmarynu i tymianku , ponieważ jestem tradycjonalistką i akceptuję podstawowe przyprawy typu: pieprz, sól , czosnek, majeranek. Dziękuję Pani Ewo za wspaniały przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że przepis się przydał i schab smakował. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Schab wyszedł wspaniałe. Dziękuję za przepis. Będę go robić tylko z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Pyszny wyszedł ten schab! Nie spodziewałam się, że będzie tak miękki i soczysty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  13. Pani Ewo,
    Czy schab już po ugotowaniu i wystygnięciu można podać na ciepło, podgrzewając całość tzn, mięso w mleku?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszedł soczysty, miękki -super przepis dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że mięsko smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  15. Jakie mleko będzie lepsze - 3,2 czy 2% ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny schab rodzinie bardzo smakował,znikał szybko z talerza i kilka razy trzeba było go dokroic ☺️dziękuję za przepis podam go dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że schab smakował. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz.

      Usuń
  17. Przepis i wykonanie bardzo prosty i niezwykle smaczny. Schab soczysty niezwykle miękki jak na schab. Polecam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.