Nowe Przepisy

czwartek, 7 grudnia 2017

Schab gotowany w mleku – 25 minut – delikatny soczysty i pyszny

schab delikatny i soczysty
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab gotowany w mleku. Tak przygotowany schab jest bardzo smaczny, soczysty i delikatny. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania schabu będziemy potrzebować:

około 1 kg schabu

przyprawy:
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku – drobno pokrojone
2 łyżeczki soli
do mleka:
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

około 1 1/2 L mleka


Link do filmu z przepisem na: Schab gotowany w mleku


Przygotowanie:
Przyprawy i drobno pokrojony czosnek mieszam ze sobą.

Umyty i osuszony schab dokładnie nacieram przyprawami i odstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania.

Po 12 godzinach – gotowanie schabu:
Do mleka dodaję listki laurowe, ziele angielskie i zagotowuję.
Do gotującego mleka wkładam schab (oraz przyprawy, jeżeli jakieś zostały na tacce lub talerzu na którym marynowałam schab) i od ponownego zagotowania gotuję na małym ogniu przez 25 minut – mleko powinno się bardzo delikatnie gotować. Schab powinien być cały zanurzony w mleku.
Na początku delikatnie poruszam schabem aby nie przywarł do dna (dokładnie pokazałam to na filmiku.

Po 25 minutach gotowania, garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik lub koc i odstawiam na około 5 godziny.

Po tym czasie schab wyjmuję z mleka, osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli jest kożuszek z mleka to go zdejmuję.

Tak przygotowany schab jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno, idealnie pasuje do pieczywa i nie tylko. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

10 komentarzy :

  1. Upiekłam dzisiaj schab i muszą stwierdzić, że jestem mile zaskoczona. Delikatny w smaku, soczysty, smakuje mi bardziej niż pieczony. Będę go często piekła. Dziękuje za przepis. Nie wiedziałam że gotując w mleku schab można osiągnąć aż tak dobry efekt . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że schab smakował i dziękuję za miły komentarz, a co do schabu to można się zdziwić jaki on jest pyszny, pomimo że gotowany.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Moniko ten schab piekłaś czy gotowałaś ? piszesz bez sensu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całej wiadomości można wywnioskować że Pani Monika gotowała, tylko się przejęzyczyła na początku.

      Usuń
  3. Witam
    Jak schab podawać na gorąco? Po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab po około 5 godzinach w gorącym mleku jest nadal ciepły i ma temperaturę około 50 stopni. A gdy wystygnie to można go podgrzać na patelni w piekarniku lub mikrofalówce, chociaż na zimno jest równie smaczny.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. A czy mleko z gotowania mogłoby jakoś posłużyć za sos? Tak sobie dumam, bo pewnie jest w nim mnóstwo smaku z mięsa. Jednak nigdy nie próbwałam redukować mleka, by osiągnąć konsystencję sosu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z części mleka można przygotować sos, wystarczy zagęścić mąką, doprawić i zredukować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.