Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na
pyszny kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami. Kulebiak możemy
podać podczas wigilii i nie tylko. Jest bardzo smaczny i idealnie
nadaje się do podania z barszczem czerwonym. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania kulebiaka będziemy
potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdą 3
małe kulebiaki o długości około 23 cm lub 2 większe
na farsz:
około 600 g dobrze
odciśniętej kapusty kiszonej
około 60 g suszonych
grzybów
1 duża cebula (około 150
g)
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela
angielskiego
sól, pieprz, kminek
olej do smażenia
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
2 żółtka (jajka L)
250 ml letniego mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
oraz:
białko do pomalowania
kulebiaków przed pieczeniem
kminek lub czarnuszka do
posypania
Link do filmu z przepisem
na: Kulebiak wigilijny
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
farsz:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na
sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i
zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można
pozostawić na noc).
Następnie namoczone grzyby gotuję,
jeżeli trzeba to dolewam niewielką ilość wody tak aby grzyby
swobodnie pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości
grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.
Kapusta kiszona:
Odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody, dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut.
Odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody, dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut.
Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam
z wody na durszlaku. Ziele angielskie oraz listki laurowe wyjmuję i
wyrzucam.
Końcowe przygotowanie farszu:
Wystudzone grzyby drobno kroję.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Na rozgrzanym oleju na patelni
podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję kapustę, grzyby, doprawiam solą,
pieprzem, kminkiem, dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 10
minut – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Farsz jest
gotowy.
Teraz przygotuję ciasto:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
cukier, jedną łyżkę mąki, około 50 ml letniego mleka i mieszam.
Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe
miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się
połączą, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i
wyrabiam około 4 minut.
Wyrobione ciasto
przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i
odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak
aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni
jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej
nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić
miskę z ciastem.
Kulebiaki możemy upiec na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub foremce również
wyłożonej papierem do pieczenia.
Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto
wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i
dzielę na trzy w miarę równe części, jeżeli chcemy upiec
większe kulebiaki to dzielimy ciasto na dwie części.
Z kawałków ciasta
formuję kulki, układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam
ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto
rozwałkowuję na kształt prostokąta o grubość około 3
milimetrów, ja będę piekła kulebiaki w foremce, więc ciasto
wałkuję na szerokość foremki.
Na ciasto nakładam 1/3
farszu i równo rozprowadzam, pozostawiając z każdej strony po
około 1 centymetrze wolnego ciasta bez farszu.
Następnie ciasto zwijam
jak roladę, brzegi podczas zwijania wkładam do środka. Tak
przygotowane kulebiaki układam w blaszce, nakrywam ściereczką i
odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie kulebiaków:
Przed pieczeniem,
kulebiaki maluję roztrzepanym białkiem i posypuję kminkiem lub
czarnuszką. Dodatkowo pomiędzy kulebiaki wkładam papier do
pieczenia aby podczas pieczenia kulebiaki się nie skleiły.
Blaszkę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i
piekę około 40 minut – długość pieczenia może się różnić
w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół bez używania termoobiegu.
Upieczone kulebiaki
wyjmuję z blaszki i odstawiam do wystudzenia.
Kulebiaki z kiszoną
kapustą i grzybami są gotowe, można się częstować. Życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje, pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńWitam, czy mogę upiec wcześniej i zamrozić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak można zamrozić a następnie odgrzać w piekarniku lub można upiec dzień wcześniej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobie na swieta, potem skomentuje po degustacji
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie, i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
UsuńCzy można posypać czarnym sesamem, bo właśnie kończę a okazało się że nie mam kominka lub czarnuszki.
OdpowiedzUsuńRobiłam kulebiak z tego przepisu w tamtym roku i mam jedną uwagę. Myślę, że farsz wyjdzie dużo lepszy i intensywniejszy, jeśli namoczone grzyby wraz z wodą, w których się moczyły dodacie od razu do garnka z kapustą, bez dodawania surowej wody, i tak to najlepiej ugotować. Gotowanie grzybów w surowej wodzie zabiera im dużo smaku, podobnie kapusta - gotowana w surowej wodzie nie smakuje już jak kiszona, intensywna kapusta. Reszta zgodnie z przepisem czyli cała procedura zakończona smażeniem z cebulką. Oczywiście to jest tylko moja rada a wiadomo, każdy lubi inaczej :) Pozdrawiam i życzę wesołych świat :)
OdpowiedzUsuń