Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne
i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich
śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi będziemy
potrzebowali:
400 g filetów śledziowych a`la Matias
– solonych
około 100 g rodzynek
250 g cebuli
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego
przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam
zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w
międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy
śledzie.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
(piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni
przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła.
Do zeszklonej cebuli dodaję miód,
koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie
mieszam. Całość jeszcze smażę około 3 minut i odstawiam do
wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi z
rodzynkami:
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem
papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2
centymetrów i przekładam do miski.
Do śledzi dodaję wystudzoną cebulę
i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam
na około 2 godziny aby przeszły smakiem.
Śledzie po sułtańsku są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mniam! Dawno nie jadłam śledzi z rodzinkami :)
OdpowiedzUsuńA więc trzeba zrobić, życzę smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie