Nowe Przepisy

piątek, 24 listopada 2017

Śledzie po sułtańsku – Śledzie z rodzynkami

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:

400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
około 100 g rodzynek
250 g cebuli
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku


Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła.
Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość jeszcze smażę około 3 minut i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie śledzi z rodzynkami:
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2 centymetrów i przekładam do miski.
Do śledzi dodaję wystudzoną cebulę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem.

Śledzie po sułtańsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

2 komentarze :

  1. Mniam! Dawno nie jadłam śledzi z rodzinkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc trzeba zrobić, życzę smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.