Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się
z państwem podzielić przepisem, na smaczną i prostą w
przygotowaniu zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Polecam wypróbować
przepis.
Do
przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebowali:
Użyłam naczynia o
średnicy około 24 cm i wysokości 9 cm
około 600 g mięsa ja
użyłam udźca z indyka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
kilka pieczarek
800 g ziemniaków
2 cebule (około 150 g)
1 cukinia
3 ząbki czosnku
około 100 g koncentratu
pomidorowego
2 łyżeczki papryki
słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
ziołowego
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki papryki
ostrej
sól
3 łyżki oleju
Link do filmu z przepisem:
Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie:
Najpierw pokroję
wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia
żaroodpornego.
Ziemniaki kroję w kostkę,
umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze
kawałki (w większą kostkę).
Pieczarki kroję na
mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę
kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię kroję w
nie za dużą kostkę.
Do koncentratu
pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i
dokładnie mieszam.
Tak przygotowany
koncentrat dodaję do warzyw w naczyniu i dokładnie mieszam.
Naczynie nakrywam pokrywką
i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu
półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników.
Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do
pieczenia lub folią aluminiową.
Zapiekanka ziemniaczana
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo fajny przepis jedynie następnym razem podgotuję wcześniej ziemniaki.
OdpowiedzUsuńWie Pan jak to jest z ziemniakami, zależy od odmiany, w moim przypadku były miękkie po 60 minutach pieczenia. Ale pewnie są takie odmiany które potrafią być jeszcze twarde nawet po 60 minutach pieczenia.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥