Nowe Przepisy

piątek, 10 listopada 2017

Gotowana pierś z kurczaka w mleku- soczysta i delikatna

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na przygotowanie soczystej i delikatnej piersi z kurczaka, gotowanej krótko w mleku. Tak przygotowana pierś jest o wiele zdrowsza od smażonej a równie smaczna, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania piersi będziemy potrzebowali:

pierś z kurczaka (około 700 g)
1 litr mleka

przyprawy (można użyć innych)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu
sól do smaku




Przygotowanie:

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka nacieram wymieszanymi przyprawami z solą.

Pierś mam natartą, teraz mleko zagotowuję i do gotującego mleka włożę pierś z kurczaka. Mleka powinno być tyle, aby gdy włożymy pierś była ona przykryta mlekiem.

Do gotującego mleka wkładam pierś i od momentu włożenia gotuję 1 minutę. Następnie garnek nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik lub koc i odstawiam na około 2 godziny (nie krócej).

Po 2 godzinach pierś wyjmuję z mleka i osuszam papierowym ręczniki – pierś jest gotowa.

Gotowana pierś z kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

19 komentarzy :

  1. Nigdy jeszcze kurczaka w mleku nie gotowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, pierś wychodzi bardzo delikatna i smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Wypróbuję przepis w wolnej chwili. A jak mogę podgrzać pierś by była ciepła przy podaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyjęciu z mleka pierś jest jeszcze ciepła, ale możemy ją odgrzać wkładając na chwilę do piekarnika. Najlepiej przygotować tak aby była na obiad od razu po przygotowaniu. Zimna również jest bardzo smaczna, wystarczy że podamy do niej na przykład ciepłe ziemniaki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Fajny sposób na soczystą pierś, tak jeszcze nie przyrządzałam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Przepis wygląda ciekawie i dietetycznie.
    Syn bardzo lubi mięso z ziemniakami i sosem. Czy pozostałe mleko można wykorzystać na zrobienie sosu?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba. A odnośnie sosu, to tak można przygotować, tylko nie z całego mleka bo jest go dość sporo. Mleko można zagęścić mąką podsmażoną z masłem i dodać na przykład koperek.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Witam, kilka dni temu wypróbowałam Pani przepis i piszę by podziękować, mięsko jest soczyste, długo zachowuje świeżość i dobrze doprawione wspaniale smakuje, warte polecenia zwłaszcza dla osób zapracowanych lub jak ja nie mogących jeść żywości przetwarzanej, pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pierś smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  6. ja w mleku robię schab,jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest o wiele delikatniejszy.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Po natarciu przyprawami pierś ma leżeć czy od razu do mleka? Nie będzie mdła w srodku jesli przyprawy nie przejdą do wnętrza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Później ta pierś, moczy się razem z przyprawami w mleku przez 2 godziny.

      Usuń
  8. A jak robi się schab w mleku? Mam sporo więc mogłabym jutro przygotować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro umieszczę przepis, bo ostatnio robiłam.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. To jest genialny sposób na zrobienie piersi. Zrobiłam na rodzinny obiad i zachwytom nie było końca. ...bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny sposób na zrobienie piersi. Zrobiłam na rodzinny obiad i zachwytom nie było końca. ....mocno polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i że pierś smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.