Nowe Przepisy

wtorek, 31 października 2017

Zupa ziemniaczana z papryką

Zupa ziemniaczana z papryką
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na zupę ziemniaczaną z papryką. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i rozgrzewająca oraz kolorowa. Idealnie nadaje się do podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali:

Garnek o pojemności około 4,5 litra

około 2l wody

około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
2 papryki czerwone (około 500 g)
1 kg ziemniaków
2 cebule (około 180 g)
1 papryczka chili
3 marchewki (około 300 g)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
4 ząbki czosnku
do smaku: sól, papryka ostra
olej do smażenia

do zabielenia zupy:
około 7 łyżek śmietany 12% lub 18% (około 200 g)
100 ml zimnej wody
1 kopiata łyżka mąki pszennej


Link do filmiku z przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką


Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu zbieram szumowinę i ją wyrzucam.

W tym czasie gdy gotuje się mięso pokroję pozostałe składniki na zupę:

Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do marchwi. Papryczkę chili kroję drobniutko razem z nasionkami i dodaję do ziemniaków. Czosnek drobniutko kroję i dodaję ziemniaków.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do papryki.

Natkę pietruszki drobno siekam.

Gotowanie zupy:
Po 30 minutach gotowania mięsa, dodaję do niego ziemniaki, marchew, czosnek, papryczkę chili i doprawiam solą (dodałam na początku 2 duże szczypty soli) i nadal gotuję.
Po dodaniu warzyw do zupy na patelni rozgrzewam olej i podsmażam przez około 10 minut paprykę z cebulą.
Następnie podsmażoną paprykę z cebulą dodaję do zupy i nadal gotuję do miękkości ziemniaków i mięsa – w sumie od dodania ziemniaków i ponownego zagotowania, zupę gotowałam około 20 minut.


Po 20 minutach:
Następnie do zupy dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut, a w tym czasie przygotuję śmietanę do zabielenia zupy.

Do miseczki wlewam zimną wodę, dodaję mąką i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek. Następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam.

Przed dodaniem śmietany do zupy, dodaję do niej 2 chochelki zupy i dokładnie mieszam (dzięki temu śmietana się nie zważy) i wlewam do garnka, mieszam sprawdzam smak i doprawiam solą papryką i jeszcze gotuje około 3 minut i zakręcam gaz. Do ugotowanej zupy dodaję natkę pietruszki – zupa jest gotowa.

Zupę gotowałam około 1 godziny:
  • 30 minut mięso,
  • 20 minut z ziemniaki + w międzyczasie dodałam paprykę i cebulę,
  • 5 minut po dodaniu koncentratu
  • i około 3 minut po zabieleniu
Zupa ziemniaczana z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

5 komentarzy :

  1. To połączenie musi być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest pyszna, także polecam :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Czy po tym czasie mięsko było mięciutkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jest pyszna. Dodałem 3 litry wody. Mięso - 600 gramów (wieprzowe: schab i karkówka). Dodatkowo: liść laurowy (4 szt.), ziele angielskie (4), goździki (2), curry (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (8), estragon (ociupinkę), rozmaryn (ociupinkę). Czosnek niedźwiedzi jako dodatek, zapewne też będzie, dodatkowym pozytywnym smakowym rozwiązaniem. Jak również woda z papryki czerwonej - konserwowej. Polecam - MF :-).

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.