Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
zupę ziemniaczaną z papryką. Zupa jest bardzo smaczna, lekko
pikantna i rozgrzewająca oraz kolorowa. Idealnie nadaje się do
podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania zupy będziemy
potrzebowali:
Garnek o pojemności około
4,5 litra
około 2l wody
około 500 g mięsa
wieprzowego (użyłam szynki)
2 papryki czerwone (około
500 g)
1 kg ziemniaków
2 cebule (około 180 g)
1 papryczka chili
3 marchewki (około 300 g)
4 łyżeczki koncentratu
pomidorowego (około 70 g)
1/2 pęczka natki
pietruszki
4 ząbki czosnku
do smaku: sól, papryka
ostra
olej do smażenia
do zabielenia zupy:
około 7 łyżek śmietany
12% lub 18% (około 200 g)
100 ml zimnej wody
1 kopiata łyżka mąki
pszennej
Link do filmiku z
przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso
kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę
(około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem
około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z
wierzchu zbieram szumowinę i ją wyrzucam.
W tym czasie gdy gotuje
się mięso pokroję pozostałe składniki na zupę:
Oczyszczoną i umytą
marchew kroję w kostkę. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję
do marchwi. Papryczkę chili kroję drobniutko razem z nasionkami i
dodaję do ziemniaków. Czosnek drobniutko kroję i dodaję
ziemniaków.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i daję do osobnej
miseczki, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do papryki.
Natkę pietruszki drobno
siekam.
Gotowanie zupy:
Po 30 minutach gotowania
mięsa, dodaję do niego ziemniaki, marchew, czosnek, papryczkę
chili i doprawiam solą (dodałam na początku 2 duże szczypty soli)
i nadal gotuję.
Po dodaniu warzyw do zupy
na patelni rozgrzewam olej i podsmażam przez około 10 minut paprykę
z cebulą.
Następnie podsmażoną
paprykę z cebulą dodaję do zupy i nadal gotuję do miękkości
ziemniaków i mięsa – w sumie od dodania ziemniaków i ponownego
zagotowania, zupę gotowałam około 20 minut.
Po 20 minutach:
Następnie do zupy dodaję
koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut, a w
tym czasie przygotuję śmietanę do zabielenia zupy.
Do miseczki wlewam zimną
wodę, dodaję mąką i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek.
Następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam.
Przed dodaniem śmietany
do zupy, dodaję do niej 2 chochelki zupy i dokładnie mieszam
(dzięki temu śmietana się nie zważy) i wlewam do garnka, mieszam
sprawdzam smak i doprawiam solą papryką i jeszcze gotuje około 3
minut i zakręcam gaz. Do ugotowanej zupy dodaję natkę pietruszki –
zupa jest gotowa.
Zupę gotowałam około 1
godziny:
- 30 minut mięso,
- 20 minut z ziemniaki + w międzyczasie dodałam paprykę i cebulę,
- 5 minut po dodaniu koncentratu
- i około 3 minut po zabieleniu
Zupa ziemniaczana z
papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
To połączenie musi być znakomite :)
OdpowiedzUsuńZupa jest pyszna, także polecam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy po tym czasie mięsko było mięciutkie?
OdpowiedzUsuńTak było miękkie.
UsuńZupa jest pyszna. Dodałem 3 litry wody. Mięso - 600 gramów (wieprzowe: schab i karkówka). Dodatkowo: liść laurowy (4 szt.), ziele angielskie (4), goździki (2), curry (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (8), estragon (ociupinkę), rozmaryn (ociupinkę). Czosnek niedźwiedzi jako dodatek, zapewne też będzie, dodatkowym pozytywnym smakowym rozwiązaniem. Jak również woda z papryki czerwonej - konserwowej. Polecam - MF :-).
OdpowiedzUsuń