Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem
na pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest wyjątkowo szybkie i proste
w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki o średnicy 20 centymetrów
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
100 g cukru
3 jajka (rozmiar L)
125 g masła lub margaryny o
temperaturze pokojowej
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oraz:
około 500 g winnych jabłek
Link do filmu z przepisem: Ciasto jabłkowe
Przygotowanie:
Foremkę w której będziemy piec
ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
tłuszczem.
Przed przygotowaniem ciasta do mąki
dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i
mieszam.
Do miski przekładam masło o
temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak
aby powstała puszysta masa.
Następnie dodaję po jednym jajku i
miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko.
Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo
mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję
śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze
się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki i równo rozprowadzam w foremce.
Układanie jabłek:
Obrane jabłka możemy pokroić w
kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć.
Możemy również jabłka pokroić w
pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając
jabłka w ciasto.
Pieczenie ciasta z jabłkami:
Ciasto wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około
55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub
patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest
upieczone).
Piekarnik mam ustawiony na grzane góra
dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może
się różnić w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z
foremki i dostawiam do wystudzenia, gotowe ciasto możemy dodatkowo
oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami jest gotowe, można
się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czy ciasto można upiec z podwójnej porcji?
OdpowiedzUsuńTak, można upiec z podwójnej porcji, tyko trzeba użyć większej foremki.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszne ale musi być mała foremka bo inaczej będzie płaskie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń