Nowe Przepisy

sobota, 30 września 2017

Ciasto z jabłkami – proste i pyszne

Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o średnicy 20 centymetrów

200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g cukru
3 jajka (rozmiar L)
125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

oraz:
około 500 g winnych jabłek



Link do filmu z przepisem: Ciasto jabłkowe


Przygotowanie:
Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.

Przed przygotowaniem ciasta do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszam.

Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa.

Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko.

Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce.


Układanie jabłek:
Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć.
Możemy również jabłka pokroić w pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając jabłka w ciasto.

Pieczenie ciasta z jabłkami:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone).
Piekarnik mam ustawiony na grzane góra dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.


Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia, gotowe ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. Czy ciasto można upiec z podwójnej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec z podwójnej porcji, tyko trzeba użyć większej foremki.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Pyszne ale musi być mała foremka bo inaczej będzie płaskie ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.