Witam serdecznie
Propozycja na pyszne domowe lody z
mango, do przygotowania których nie potrzeba maszynki do lodów ani
mieszania. Lody są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam
wypróbować przepis. Jeszcze dodam że lody są wyśmienite:).
Do przygotowania lodów kokosowych
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L
lodów
500 ml śmietany 30% lub 36%
1 szklanka (250 ml) mleka zagęszczonego
słodzonego (skondensowanego) – około 300 g
2 mango (w sumie przed obraniem około
1 kg)
Link do filmu z przepisem: Domowe lody kokosowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mango:
Z dokładnie umytego mango odcinam
końcówkę od strony łodyżki i wyrzucam. Następnie obkrawam mango
dookoła pestki.
Z odciętych kawałków wybieram
miąższ, tak aby została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie
pokazałam to na filmie).
Miąższ przekładam do rondelka i
rozdrabniam dokładnie blenderem.
Rondelek stawiam na gazie i gotuję
mango przez około 15 minut, tak aby odparował sok i mango
zgęstniało. Podczas gotowania mango należy często mieszać aby
się nie przypaliło. Następnie odstawiam do wystudzenia (rondelek
możemy wstawić do zimnej wody, wtedy szybciej wystygnie).
Końcowe przygotowanie lodów:
Do miski przelewam dobrze schłodzoną
śmietanę i miksuję do momentu aż śmietana się ubije.
Następnie mikser ustawiam na wolne
obroty i cały czas miksując, dodaję małym strumyczkiem zimne
mleko. Po dodaniu całego mleka jeszcze przez chwilę miksuję aby
składniki dobrze się wymieszały.
Na koniec stopniowo dodaję zimne
mango, cały czas miksując.
Tak przygotowane lody przekładam do
miski plastikowej lub szklanej, nakrywam pokrywką lub folią
spożywczą i wstawiam do zamrażalnia na około 10 godzin.
Lodów nie trzeba mieszać.
Domowe lody z mango są gotowe można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Muszę spróbować, dziękuję, za wszystkie pomysły i porady. Ela P.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥