Nowe Przepisy

środa, 30 sierpnia 2017

Aronia pasteryzowana w soku własnym na zimę

Witam serdecznie
Pokażę w jaki sposób możemy przechowywać aronię na zimę, jeżeli nie mamy możliwości jej zamrożenia. Sposób jest bardzo prosty i możemy go wykorzystać nie tylko do aronii.

Aronia jest szczególnie polecana osobom które mają problem z wysokim ciśnieniem, zapobiega powstawaniu miażdżycy jak i wspomaga jej leczenie.
Ma również silne działanie antynowotworowe dzięki dużemu stężeniu flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy które skutecznie niszczą wolne rodniki, przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz organizm i spowalniają starzenie.
Aronia poprawia również wzrok, spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma.

Będziemy potrzebować:

aronia
wyparzone słoiki i wieczka


Link do filmu z przepisem: Aronia w soku własnym



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję aronię:

Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć jej smak należy ją przemrozić.
Oczyszczoną z łodyżek aronię wkładam do woreczków lub pojemników i wstawiam do zamrażalnika na około 48 godzin.

Po 48 godzinach:
Zamrożoną aronię przesypuję partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą wodą.
Następnie nakładam do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatając. W słoikach pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Pasteryzacja:
Tak przygotowane słoiki pasteryzuję.
Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, garnek możemy wyłożyć ręcznikami papierowymi lub włożyć specjalną wkładkę silikonową.
Słoki dodatkowo oddzielam ściereczką aby się nie stykały (ale jest to niekonieczne).

Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Pasteryzowana aronia jest gotowa, można wstawić do spiżarki, tak przygotowaną aronie możemy wykorzystać do przygotowania soku, dodać do jogurtu itp.. Życzę udanych przetworów i dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.