Nowe Przepisy

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Przepis na leczo z papryką i kiełbasą

leczo
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania lecza będziemy potrzebować:

1 kg papryki
1 kg pomidorów
600 g dobrej kiełbasy
1 papryczka chili
300 g cebuli
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki papryki słodkiej
listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

olej do smażenia
około 1/2 szklanki wody


Link do filmu z przepisem: Leczo z papryką i kiełbasą


Przygotowanie:
Najpierw pokroje wszystkie składniki na leczo:

Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki.
Umytą i oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobno kroję.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w nie za cienkie paseczki, a następnie na kilkucentymetrowe kawałki.
Czosnek drobno kroję.
Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w półplasterki.


Końcowe przygotowanie lecza:

W garnku o pojemności około 4 litrów, rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby cebula się zeszkliła.

Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.


Po około 15 minutach, gdy papryka jest prawie miękka, dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut pod przykryciem.

W tym czasie na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła.
Następnie kiełbasę dodaję do lecza, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 5 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe.

Leczo z papryką i kiełbasą jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

8 komentarzy :

  1. Leczo jest naprawdę bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że leczo smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  2. Przepis super! Zrobiłem drugi raz :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że leczo smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  3. A jak chciałabym dodać cukinię to razem z papryką dodaję wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po około 5 minutach duszenia papryki, dodałabym cukinię.

      Usuń
  4. Dziękuję serdecznie ... Zrobiłam:) pyszne jak moja babcia kiedyś robiła... choć nie wiem czy mi lepszy nie wyszedł... super dziękuję za wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i leczo smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za tak miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.