Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
leczo z papryką i kiełbasą. Leczo jest bardzo smaczne i proste w
przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy
przygotować leczo bez mięsa, będzie równie smaczne. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania lecza będziemy
potrzebować:
1 kg papryki
1 kg pomidorów
600 g dobrej kiełbasy
1 papryczka chili
300 g cebuli
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki papryki słodkiej
listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
około
1/2 szklanki wody
Link do filmu z przepisem: Leczo z papryką i kiełbasą
Przygotowanie:
Najpierw pokroje wszystkie składniki
na leczo:
Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i
kroję w cienkie półplasterki.
Umytą i oczyszczoną z nasionek
papryczkę chili, drobno kroję.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę, kroję w nie za cienkie paseczki, a następnie
na kilkucentymetrowe kawałki.
Czosnek drobno kroję.
Kiełbasę obieram ze skórki i kroję
w półplasterki.
Końcowe przygotowanie lecza:
W garnku o pojemności około 4 litrów,
rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam cebulę przez około
3 minuty, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie dodaję paprykę, papryczkę
chili, wodę, mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut, od
czasu do czasu mieszając.
Po około 15 minutach, gdy papryka jest
prawie miękka, dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy,
doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około
10 minut pod przykryciem.
W tym czasie na patelni bez dodatku
tłuszczu podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła.
Następnie kiełbasę dodaję do lecza,
dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 5 minut, sprawdzam smak i
jeżeli trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe.
Leczo z papryką i kiełbasą jest
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Leczo jest naprawdę bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że leczo smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Przepis super! Zrobiłem drugi raz :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że leczo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
A jak chciałabym dodać cukinię to razem z papryką dodaję wtedy ?
OdpowiedzUsuńPo około 5 minutach duszenia papryki, dodałabym cukinię.
UsuńDziękuję serdecznie ... Zrobiłam:) pyszne jak moja babcia kiedyś robiła... choć nie wiem czy mi lepszy nie wyszedł... super dziękuję za wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał i leczo smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za tak miły komentarz ♥