Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną sałatkę z kaszką kuskus i cukinią, tak przygotowaną
sałatkę możemy podać na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest
bardzo smaczna i zdrowa, także polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kaszki kuskus z
cukinią będziemy potrzebować:
300 g kaszki kuskus
1 cukinia (około 300 g)
1 czerwona papryka (około 200 g)
1 żółta papryka (około 200 g)
1 cebula czerwona
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
na sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cukinią
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kaszkę kuskus:
Do miski wsypuję kaszkę i zalewam
wrzątkiem (kaszkę zalałam 300 ml wrzątku) mieszam i odstawiam do
napęcznienia i wystudzenia.
Przygotowanie pozostałych składników:
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę, kroję w kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na
pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne, to je wykrawam i
wyrzucam, a jeżeli nie to od razu kroję. Cukinię kroję w nie za
dużą kostkę.
Teraz na patelni, na rozgrzanym oleju
smażę cebulę, paprykę, cukinię, przez około 15 minut, do
miękkości warzyw i odstawiam do przestudzenia.
Przygotowanie sosu:
Czosnek drobniutko kroję i daję do
filiżanki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, paprykę
słodką, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest
gotowy.
Końcowe przygotowanie kaszki kuskus:
Napęczniałą kaszkę dokładnie
mieszam, żeby nie było grudek. Dodaję posiekaną natkę
pietruszki, odsączony tuńczyk, przestudzone warzywa z patelni nie
muszą być zupełnie zimne, mogą być letnie), polewam sosem i
całość dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam solą i pierzem – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kaszką kuskus i cukinią
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz