Nowe Przepisy

piątek, 4 sierpnia 2017

Pyszna kaszka kuskus z cukinią i tuńczykiem – smaczna i zdrowa

kaszka kuskus z cukinią i tuńczykiem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z kaszką kuskus i cukinią, tak przygotowaną sałatkę możemy podać na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest bardzo smaczna i zdrowa, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kaszki kuskus z cukinią będziemy potrzebować:

300 g kaszki kuskus
1 cukinia (około 300 g)
1 czerwona papryka (około 200 g)
1 żółta papryka (około 200 g)
1 cebula czerwona
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
na sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cukinią


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kaszkę kuskus:
Do miski wsypuję kaszkę i zalewam wrzątkiem (kaszkę zalałam 300 ml wrzątku) mieszam i odstawiam do napęcznienia i wystudzenia.

Przygotowanie pozostałych składników:
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne, to je wykrawam i wyrzucam, a jeżeli nie to od razu kroję. Cukinię kroję w nie za dużą kostkę.


Teraz na patelni, na rozgrzanym oleju smażę cebulę, paprykę, cukinię, przez około 15 minut, do miękkości warzyw i odstawiam do przestudzenia.


Przygotowanie sosu:
Czosnek drobniutko kroję i daję do filiżanki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, paprykę słodką, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie kaszki kuskus:
Napęczniałą kaszkę dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, odsączony tuńczyk, przestudzone warzywa z patelni nie muszą być zupełnie zimne, mogą być letnie), polewam sosem i całość dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – sałatka jest gotowa.

Sałatka z kaszką kuskus i cukinią jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.