Nowe Przepisy

środa, 30 sierpnia 2017

Przepis na domowy ketchup pomidorowy

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na domowy ketchup. Ketchup jest prosty w przygotowaniu i smaczny, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ketchupu będziemy potrzebować:

Z podanej porcji wyjdzie około 800 ml ketchupu

2 kg pomidorów mięsistych (użyłam odmiany lima)
przyprawy do gotowania pomidorów
około 3 cm kory cynamonu
5 ząbków czosnku
4 goździki
2 łyżeczki pierzu ziarnistego
kawałek gazy

do ketchupu:
około 150 g cukru (cukier dodajemy stopniowo)
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej


Link do filmu z przepisem: Domowy ketchup


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pulpę z pomidorów:
Z umytych pomidorów wykrawam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.

Ząbki czosnku rozgniatam i przekładam na gazę, pieprz rozgniatam i dodaję do czosnku, goździki i cynamon również dodaję do czosnku. Gazę mono zawiązuję i wkładam między pokrojone pomidory. Przyprawy dlatego zawiązuję w gazę, aby łatwiej było je wyjąć przed rozdrabnianiem pomidorów blenderem.

Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (tak aby powstała pulpa), od czasu do czasu mieszając.

Przecieranie pomidorów:
Z rozgotowanych pomidorów wyjmuję gazę z przyprawami i wyrzucam. Następnie dokładnie rozdrabniam blenderem.
Tak przygotowane pomidory przekładam na drobne sito i delikatnie przecieram łyżką, tak aby na sicie pozostały jedynie nasionka pomidorów i resztki skórek (które wyrzucam).


Do przetartych pomidorów dodaję cukier, sól, paprykę słodką, ostrą i mieszam. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję około 50 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej.

Przyprawy i cukier najlepiej dodawać stopniowo do ketchupu podczas gotowania, smak ketchupu najlepiej sprawdzać dopiero po około 25 minutach gotowaniu gdy odparuje część soku.


Nakładanie do butelek lub słoików:
Gotowy ketchup wlewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i zakręcam wieczko.

Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Jeżeli słoiki (butelki) złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować.


Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.

A jeżeli butelki bardzo wystają ponad brzeg garnka, to możemy je pasteryzować na leżąco w garnku.

Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Ketchup pomidorowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.