Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
domowy ketchup. Ketchup jest prosty w przygotowaniu i smaczny, także
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ketchupu będziemy
potrzebować:
Z podanej porcji wyjdzie około 800 ml
ketchupu
2 kg pomidorów mięsistych (użyłam
odmiany lima)
przyprawy do gotowania pomidorów
około 3 cm kory cynamonu
5 ząbków czosnku
4 goździki
2 łyżeczki pierzu ziarnistego
kawałek gazy
do ketchupu:
około 150 g cukru (cukier dodajemy
stopniowo)
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
Link do filmu z przepisem: Domowy ketchup
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pulpę z
pomidorów:
Z umytych pomidorów wykrawam
zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do
garnka.
Ząbki czosnku rozgniatam i przekładam
na gazę, pieprz rozgniatam i dodaję do czosnku, goździki i cynamon
również dodaję do czosnku. Gazę mono zawiązuję i wkładam
między pokrojone pomidory. Przyprawy dlatego zawiązuję w gazę,
aby łatwiej było je wyjąć przed rozdrabnianiem pomidorów
blenderem.
Garnek stawiam na gazie i gotuję pod
przykryciem około 30 minut (tak aby powstała pulpa), od czasu do
czasu mieszając.
Przecieranie pomidorów:
Z rozgotowanych pomidorów wyjmuję
gazę z przyprawami i wyrzucam. Następnie dokładnie rozdrabniam
blenderem.
Tak przygotowane pomidory przekładam
na drobne sito i delikatnie przecieram łyżką, tak aby na sicie
pozostały jedynie nasionka pomidorów i resztki skórek (które
wyrzucam).
Do przetartych pomidorów dodaję
cukier, sól, paprykę słodką, ostrą i mieszam. Garnek stawiam na
gazie i na małym ogniu gotuję około 50 minut do uzyskania
odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej.
Przyprawy i cukier najlepiej dodawać stopniowo do ketchupu podczas gotowania, smak ketchupu najlepiej sprawdzać dopiero po około 25 minutach gotowaniu gdy odparuje część soku.
Nakładanie do butelek lub słoików:
Gotowy ketchup wlewam do wcześniej
wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i
zakręcam wieczko.
Następnie słoiki i butelki (jeżeli
można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam
ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli słoiki (butelki) złapały,
nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki
(piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to
należy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam
słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały
(można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to
używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas
pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego
garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.
A jeżeli butelki bardzo wystają ponad
brzeg garnka, to możemy je pasteryzować na leżąco w garnku.
Słoiki zalewam wodą do około 3/4
wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 -
20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję
dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Ketchup pomidorowy jest gotowy, można
wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz