Witam serdecznie
Tym razem propozycja na domowy ketchup
pikantny bez dodatku cukru, ketchup jest bardzo smaczny, pikantny i
zdrowy. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ketchupu będziemy
potrzebować:
Z podanej porcji wyjdzie około 1700 ml
ketchupu
3 kg pomidorów mięsistych (użyłam
odmiany lima)
800 g papryki czerwonej
3 papryczki chili (można dodać mniej)
przyprawy do gotowania pomidorów
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżeczki pierzu ziarnistego
2 łyżeczki kolendry
kawałek gazy
do ketchupu:
około 5 łyżek ksylitolu (można
dodać zwykły cukier)
około 3 łyżeczek soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
2 łyżki octu jabłkowego
opcjonalnie do smaku papryka ostra
Link do filmiku z przepisem: Ketchup bez cukru
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pulpę z pomidorów
i papryki:
Z umytych pomidorów wykrawam
zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do
garnka.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do
pomidorów.
Umytą papryczkę chili, kroję na
mniejsze kawałki i dodaję do pomidorów (nie usuwam nasion).
Ząbki czosnku rozgniatam i przekładam
na gazę, pieprz, kolendrę rozgniatam i dodaję do czosnku, bazylię
również dodaję do czosnku.
Gazę mono zawiązuję i wkładam
między pokrojone pomidory.
Przyprawy dlatego zawiązuję w gazę,
aby łatwiej było je wyjąć przed rozdrabnianiem pomidorów i
papryki blenderem.
Garnek stawiam na gazie i gotuję pod
przykryciem około 40 minut (tak aby z pomidorów powstała pulpa, a
papryka żeby była miękka), od czasu do czasu mieszając.
Przecieranie pomidorów i papryki:
Z garnka wyjmuję gazę z przyprawami i
wyrzucam. Następnie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem.
Rozdrobnione składniki przekładam na
drobne sito i delikatnie przecieram łyżką, tak aby na sicie
pozostały jedynie nasionka i skórki (które wyrzucam).
Do przetartych pomidorów dodaję
ksylitol, sól, paprykę słodką, gałkę muszkatołową. Garnek
stawiam na gazie i na małym ogniu gotuję około 50 minut do
uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub
krócej.
Po około 30 minutach gotowania gdy
odparuje część soku sprawdzam smak, doprawiam i dodaję ocet.
Nakładanie do butelek lub słoików:
Gotowy ketchup wlewam do wcześniej
wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i
zakręcam wieczko.
Następnie słoiki i butelki (jeżeli
można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam
ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli słoiki (butelki) złapały,
nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki
(piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to
należy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam
słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały
(można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to
używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas
pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego
garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.
A jeżeli butelki bardzo wystają ponad
brzeg garnka, to możemy je pasteryzować na leżąco w garnku.
Słoiki zalewam wodą do około 3/4
wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się
delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 -
20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję
dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Pikantny ketchup pomidorowy jest
gotowy, można wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz