Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
przepis na pyszne ciasto z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną,
trochę pracy przy nim jest ale po upieczeniu smak ciasta
rekompensuje włożony trud. Polecam wypróbować przepis i życzę
udanego wypieku.
Do przygotowania ciasta
będziemy potrzebować:
Użyłam foremki
rozpinanej o wymiarach 24 cm x 24 cm i wysokości
8cm
na ciasto:
75 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
75 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru kryształ
5 jajek rozdzielone białka
od żółtek (jajka L)
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
na warstwę truskawkową:
około 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
(używam
mniej wody niż jest podane na torebce)
na bitą śmietanę:
na bitą śmietanę:
500 ml dobrze schłodzonej
śmietany 30% lub 36%
40 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
(około 12 gramów)
100 ml mleka
Link do filmu z przepisem:
Ciasto z truskawkami
Przygotowanie:
Ciasto można przygotować
robotem, mikserem lub w makutrze w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję mikserem.
Do mąki dodaję proszek
do pieczenia, sól, mąkę ziemniaczaną i mieszam.
Do miski wlewam żółtka
dodaję cukier kryształ i miksuję przez chwilę, tak aby żółta
zbielały i powstała puszysta masa.
Do zmiksowanych żółtek
dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników.
Gdy powstanie jednolite
gładkie ciasto, miskę z ciastem odstawiam na chwilę aby ubić
białka na sztywną pianę, (chyba że mamy pomocnika który ubije
białka za nas:).
Ubite białka dodaję do
ciasta i wszystko razem delikatnie mieszam tak żeby białka
połączyły się z ciastem.
Następnie ciasto
przekładam do foremki i równo rozprowadzam. Dno foremki wyłożyłam
papierem do pieczenia ale możemy foremkę posmarować tłuszczem.
Pieczenie ciasta:
Foremkę z ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na środkową półkę
i piekę około 25 minut na złoty kolor, piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
W pierwszych 20 minutach
pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika aby ciasto nie
opadło. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy
wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto
jest upieczone.
Po upieczeniu ciasta nie
wyjmuję od razu z piekarnika tylko wyłączam grzanie, uchylam
lekko drzwiczki i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia.
Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy, następnie wyjmuję
i odstawiam w foremce do wystudzenia.
Przygotowanie galaretki i
truskawek:
Galaretkę przygotowuję
według przepisu na opakowaniu z tym, że używam mniej wody do jej
przygotowania, na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500
ml to ja używam 400 ml.
Galaretkę wsypuję do
miski zalewam gorącą wodą dokładnie mieszam i odstawiam do
wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie
tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej
śmietanie.
Truskawki obieram z
szypułek, dokładnie płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym,
następnie przekrawam wzdłuż na pół.
Przygotowanie bitej
śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy ciasto mam
zimne:
Żelatynę wsypuję do
miseczki a mleko w którym rozpuszczę żelatynę (100 ml),
podgrzewam tak aby było gorące.
Gorące mleko wlewam do
żelatyny i energicznie mieszam żeby żelatyna się rozpuściła.
Miseczkę z żelatyną
odstawiam na czas ubicia śmietany.
Śmietanę wlewam do miski
i ubijam przez chwilę mikserem, następnie dodaję stopniowo cukier
puder i ubijam śmietanę na sztywno.
Następnie do ubitej
śmietany dodaję małym strumyczkiem żelatynę, żelatynę przed
dodaniem jeszcze raz dokładnie mieszam. Całość jeszcze przez
chwilę miksuję, tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
Bitą śmietanę wstawiam
na około 15 minut do lodówki.
Po 15 minutach:
Na zimne ciasto (którego
nie wyjmowałam z foremki) nakładam przygotowaną bitą śmietanę i
równo rozprowadzam.
Ciasto z nałożoną bitą
śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka.
Końcowe przygotowanie
ciasta z bitą śmietaną:
Gdy galaretka jest zimna i
zaczyna tężeć (dokładnie widać na filmie jaką ma konsystencje),
na warstwę bitej śmietany
układam truskawki.
Na truskawki wylewam
tężejącą galaretkę.
Tak przygotowane ciasto
wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się
schłodziło.
Ciasto z bitą śmietaną
i truskawkami jest gotowe można podawać. Życzę udanych wypieków
i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
smak lata :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń