Nowe Przepisy

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami galaretką i bitą śmietaną

ciasto z truskawkami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciasto z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną, trochę pracy przy nim jest ale po upieczeniu smak ciasta rekompensuje włożony trud. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
Użyłam foremki rozpinanej o wymiarach 24 cm x 24 cm i wysokości 8cm

na ciasto:
75 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
75 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru kryształ
5 jajek rozdzielone białka od żółtek (jajka L)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na warstwę truskawkową:
około 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
(używam mniej wody niż jest podane na torebce)

na bitą śmietanę:
500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
40 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (około 12 gramów)
100 ml mleka 


Link do filmu z przepisem: Ciasto z truskawkami


Przygotowanie:

Ciasto można przygotować robotem, mikserem lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję mikserem.

Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól, mąkę ziemniaczaną i mieszam.

Do miski wlewam żółtka dodaję cukier kryształ i miksuję przez chwilę, tak aby żółta zbielały i powstała puszysta masa.

Do zmiksowanych żółtek dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników.
Gdy powstanie jednolite gładkie ciasto, miskę z ciastem odstawiam na chwilę aby ubić białka na sztywną pianę, (chyba że mamy pomocnika który ubije białka za nas:).

Ubite białka dodaję do ciasta i wszystko razem delikatnie mieszam tak żeby białka połączyły się z ciastem.


Następnie ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam. Dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia ale możemy foremkę posmarować tłuszczem.

Pieczenie ciasta:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika aby ciasto nie opadło. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone.


Po upieczeniu ciasta nie wyjmuję od razu z piekarnika tylko wyłączam grzanie, uchylam lekko drzwiczki i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia. Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy, następnie wyjmuję i odstawiam w foremce do wystudzenia.

Przygotowanie galaretki i truskawek:
Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tym, że używam mniej wody do jej przygotowania, na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500 ml to ja używam 400 ml.

Galaretkę wsypuję do miski zalewam gorącą wodą dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej śmietanie.

Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie przekrawam wzdłuż na pół.

Przygotowanie bitej śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy ciasto mam zimne:

Żelatynę wsypuję do miseczki a mleko w którym rozpuszczę żelatynę (100 ml), podgrzewam tak aby było gorące.
Gorące mleko wlewam do żelatyny i energicznie mieszam żeby żelatyna się rozpuściła.
Miseczkę z żelatyną odstawiam na czas ubicia śmietany.

Śmietanę wlewam do miski i ubijam przez chwilę mikserem, następnie dodaję stopniowo cukier puder i ubijam śmietanę na sztywno.

Następnie do ubitej śmietany dodaję małym strumyczkiem żelatynę, żelatynę przed dodaniem jeszcze raz dokładnie mieszam. Całość jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
Bitą śmietanę wstawiam na około 15 minut do lodówki.

Po 15 minutach:
Na zimne ciasto (którego nie wyjmowałam z foremki) nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam.
Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka.

Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną:
Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć (dokładnie widać na filmie jaką ma konsystencje),
na warstwę bitej śmietany układam truskawki.
Na truskawki wylewam tężejącą galaretkę.


Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się schłodziło.

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami jest gotowe można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.