Nowe Przepisy

niedziela, 11 czerwca 2017

Przepis na Ogórki Małosolne w woreczku

Przepis na Ogórki Małosolne w woreczku
Witam serdecznie
Sezon na ogórki jest coraz bliżej, więc pomyślałam że zaproponuję przepis na ogórki małosolne bez zalewy na sucho, robione w woreczku. Ogórki są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować:

około 1 kg ogórków gruntowych
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 łyżeczka kolendry
1 listek laurowy
1 łyżka soli do przetworów
1/2 łyżeczki cukru

woreczek


Link do filmiku z przepisem: Ogórki małosolne w woreczku


Przygotowanie:

Umyty i osuszony koperek drobno kroję.
Czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Papryczkę chili również drobno kroję, jeżeli nie mamy papryczki to możemy ją pominąć.

Ziarnka kolendry przekładam do moździerza, dodaję cukier i rozcieram, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść nożem, wałkiem lub zmielić w młynku do przypraw.

Z dokładnie umytych ogórków odcinam końcówki, większe ogórki przekrawam na pół. Ogórki możemy również przekroić wzdłuż, wtedy będą gotowe jeszcze szybciej.

Następnie ogórki wkładam do woreczka, dodaję wszystkie przyprawy. Zapinam woreczek i nacieram ogórki przyprawami.

Woreczek z ogórkami odkładam do lodówki lub inne chłodne miejsce na przynajmniej 10 godzin.

Po tym czasie ogórki powinny być gotowe, smaczne i pachnące.

Ogórki małosolne są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.