Witam
serdecznie
Sezon
na ogórki jest coraz bliżej, więc pomyślałam że zaproponuję
przepis na ogórki małosolne bez zalewy na sucho, robione w
woreczku. Ogórki są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Polecam wypróbować przepis.
Do
przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować:
około
1 kg ogórków gruntowych
pęczek
koperku
3
ząbki czosnku
1/2
papryczki chilli
1
łyżeczka kolendry
1
listek laurowy
1
łyżka soli do przetworów
1/2
łyżeczki cukru
woreczek
Link
do filmiku z przepisem: Ogórki małosolne w woreczku
Przygotowanie:
Umyty
i osuszony koperek drobno kroję.
Czosnek
kroję na mniejsze kawałki.
Papryczkę
chili również drobno kroję, jeżeli nie mamy papryczki to możemy
ją pominąć.
Ziarnka
kolendry przekładam do moździerza, dodaję cukier i rozcieram,
jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść nożem,
wałkiem lub zmielić w młynku do przypraw.
Z
dokładnie umytych ogórków odcinam końcówki, większe ogórki
przekrawam na pół. Ogórki możemy również przekroić wzdłuż,
wtedy będą gotowe jeszcze szybciej.
Następnie
ogórki wkładam do woreczka, dodaję wszystkie przyprawy. Zapinam
woreczek i nacieram ogórki przyprawami.
Woreczek
z ogórkami odkładam do lodówki lub inne chłodne miejsce na
przynajmniej 10 godzin.
Po
tym czasie ogórki powinny być gotowe, smaczne i pachnące.
Ogórki
małosolne są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Super przepis co ważne - szybki muszę spróbować ,dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę smacznego. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń