Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i kolorową sałatkę z brokułem, papryką i porem. Sałatka jest smaczna, prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Polecam wypróbować przepis.
Propozycja na pyszną i kolorową sałatkę z brokułem, papryką i porem. Sałatka jest smaczna, prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki będziemy
potrzebować:
1 brokuł
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duży por
1 puszka 400 g czerwonej fasoli
1 puszka 400 g kukurydzy
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
do smaku sól, pieprz
1 brokuł
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duży por
1 puszka 400 g czerwonej fasoli
1 puszka 400 g kukurydzy
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję brokuł:
Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki.
Następnie wrzucam do gotującej się
wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i
posłodziłam (dwie szczypty cukru).
Brokuł gotuję około 6 minut od
momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odstawiam do
wystudzenia.
Przygotowanie pozostałych składników
na sałatkę :
Białą część pora przekrawam wzdłuż
na pół i kroję w cienkie półplasterki. Następnie pora
przekładam na durszlak lub sito i przelewam wrzątkiem. Pora
dostawiam do odsączenia i wystudzenia.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę kroję drobno i przekładam do miski.
Czerwoną fasolę oraz kukurydze
odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do
papryki.
Wystudzony brokuł kroję na mniejsze
kawałki i dodaję do sałatki.
Odsączonego pora dodaję do sałatki.
Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam
solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do
sałatki.
Sałatkę po wymieszaniu odstawiam na
około 30 minut, aby przeszła smakiem.
Sałatka z brokułem i papryką jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Papryka i jej właściwości zdrowotne :
Papryka jest bogata w różnego rodzaju witaminy, zawiera bardzo dużo witaminy C (w papryce czerwonej około 140 mg w 100 g), więcej niż w cytrynie. Witaminę K, Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B12, Witaminę A, D oraz E. Także witamin ma co niemiara.
Dodatkowo zawiera dużo makroelementów i mikroelementów: Fosfor, Wapń, Magnez, Potas, Sód. Jod, Żelazo, Miedź, Cynk, Mangan.
Papryka i jej wpływ na nasze zdrowie:
Wspomaga procesy trawienne.
Wzmacnia naszą odporność.
Zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia krążenie i zapobiega zbyt wczesnemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Zapobiega udarom oraz zawałom serca.
Ponadto działa przeciw nowotworowo, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Obniża poziom złego cholesterolu.
Działa również odmładzająco.
A więc jedzmy paprykę jak najczęściej, a szczególnie w okresie gdy jest najtańsza spożywajmy jej jak najwięcej.
Kolejnym składnikiem sałatki jest brokuł który również jest bardzo zdrowy :
Brokuł zawiera sulforafan który chroni przed mutacjami naszego DNA i jest silnie przeciwnowotworowy. Nawet jeżeli brokuł przez chwilę gotujemy to nie traci tych właściwości, chociaż lepiej jest go przygotować na parze, jeżeli mamy taką możliwość.
Brokuł również jest bogaty w witaminy, zawiera duże ilości witaminy C, Witaminę K, A, D, E Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B5, B6.
Dodatkowo zawiera dużo makroelementów i mikroelementów: Wapń, Magnez, Potas, Sód, Żelazo, Cynk, Fosfor.
Brokuł i jego wpływ na nasze zdrowie:
Wykazuje właściwości silnie przeciwnowotworowe.
Poprawia wzrok.
Chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Obniża ciśnienie krwi i ułatwia przepływ krwi przez tętnice.
Spożywanie brokułu jest zalecane cukrzykom, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi.
Wzmacnia stawy i poprawia ich elastyczność.
Na koniec jeszcze raz wspomnę, jeżeli mamy możliwość gotowania brokułu na parze to gotujmy go właśnie w ten sposób, wtedy nie stracimy zbyt dużo sulforafanu.
Na koniec napiszę coś o porze :
Por jak i pozostałe składniki sałatki które opisałam , zawiera witaminy takie jak C, K, A, E, Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B6, kwas foliowy, ale w mniejszych ilościach niż brokuł czy papryka.
Ale i tak por jest zdrowym warzywem i idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek i nie tylko.
Por i jego właściwości zdrowotne:
Spożywanie pora jest wskazany przy anemii.
Por również działa moczopędnie i oczyszczające.
Spożywanie pora nie jest zalecane kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje, polecam wypróbować przepis :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszna sałatka, kocham Pani przepisy
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka smakowała i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń