Nowe Przepisy

niedziela, 14 maja 2017

Deser Bananowy - Sernik na Zimno z Bananami

Deser  Bananowy - Tort bananowy
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny deser z bananami - „sernik na zimno z bananami”. Deser jest bardzo smaczny i nie za słodki, również nie jest mdły bo nie użyłam zbyt dużo bananów. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania deseru będziemy potrzebować:

Deser przygotowałam w tortownicy o średnicy 21 cm i wysokości 6,5 cm

na krem:
400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
250 ml śmietany 30% lub 36%
70 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (około 20 g)
125 ml mleka

3 banany
opakowanie biszkoptów okrągłych (180 g)

na budyń:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru


Link do filmu z przepisem : Tort bananowy na zimno



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję budyń i odstawię do wystudzenia :

Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu, do garnka wlewam około połowy mleka i zagotowuję. W pozostałym mleku rozpuszczam cukier i budyń.
Do gotującego mleka dodaję pozostałe mleko z rozpuszczonym budyniem i gotuję przez chwilę, cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.


Ugotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.

Gdy budyń jest już zimny to przygotowuję krem :
Żelatynę wsypuję do miseczki a mleko w którym rozpuszczę żelatynę (125 ml) , podgrzewam tak aby było gorące.
Gorące mleko wlewam do żelatyny i energicznie mieszam aby żelatyna się rozpuściła.
Miseczkę z żelatyną odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników kremu.



Teraz do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę ubijam, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję serek i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję stopniowo zimny budyń i miksuję do połączenia się składników.
Na koniec dodaję żelatynę, przed dodaniem do kremu żelatynę jeszcze raz dokładnie mieszam i małym strumyczkiem dodaję cały czas miksując, żelatyna jest jeszcze ciepła.
Po dodaniu żelatyny krem jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.


Końcowe przygotowanie deseru :
Tortownicę w której przygotuję deser wykładam papierem do pieczenia, dno oraz boki smaruję olejem i wykładam papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od foremki. Najlepiej z papieru wyciąć dno oraz paski na boki.

2 banany kroję w plasterki.

Dno tortownicy wykładam biszkoptami, na biszkopty nakładam połowę kremu
Następnie układam plasterki banana jeden obok drugiego, na banany ponownie biszkopty i pozostały krem.
Górę deseru wyrównuję nożem i posypuję okruszkami biszkoptów.

Deser wstawiam do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu, w moim przypadku deser schładzał się około 3 godzin.

Przed podaniem górę dekoruję plasterkami banana – deser jest gotowy.

Deser bananowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.