Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny
deser z bananami - „sernik na zimno z bananami”. Deser jest
bardzo smaczny i nie za słodki, również nie jest mdły bo nie
użyłam zbyt dużo bananów. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania deseru będziemy
potrzebować:
Deser przygotowałam w tortownicy o
średnicy 21 cm i wysokości 6,5 cm
na krem:
400 g serka homogenizowanego o smaku
naturalnym
250 ml śmietany 30% lub 36%
70 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny (około 20 g)
125 ml mleka
3 banany
opakowanie biszkoptów okrągłych
(180 g)
na budyń:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2
łyżki cukru
Link do filmu z przepisem : Tort bananowy na zimno
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję budyń i odstawię
do wystudzenia :
Budyń gotuję według przepisu na
opakowaniu, do garnka wlewam około połowy mleka i zagotowuję. W
pozostałym mleku rozpuszczam cukier i budyń.
Do gotującego mleka dodaję pozostałe
mleko z rozpuszczonym budyniem i gotuję przez chwilę, cały czas
mieszając aby budyń się nie przypalił.
Ugotowany budyń przekładam do
miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do
wystudzenia.
Gdy budyń jest już zimny to
przygotowuję krem :
Żelatynę wsypuję do miseczki a mleko
w którym rozpuszczę żelatynę (125 ml) , podgrzewam tak aby było
gorące.
Gorące mleko wlewam do żelatyny i
energicznie mieszam aby żelatyna się rozpuściła.
Miseczkę z żelatyną odstawiam na
czas przygotowania pozostałych składników kremu.
Teraz do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę ubijam, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję serek i przez chwilę
miksuję, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję stopniowo zimny
budyń i miksuję do połączenia się składników.
Na koniec dodaję żelatynę, przed
dodaniem do kremu żelatynę jeszcze raz dokładnie mieszam i małym
strumyczkiem dodaję cały czas miksując, żelatyna jest jeszcze
ciepła.
Końcowe przygotowanie deseru :
Tortownicę w której przygotuję deser
wykładam papierem do pieczenia, dno oraz boki smaruję olejem i
wykładam papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od
foremki. Najlepiej z papieru wyciąć dno oraz paski na boki.
2 banany kroję w plasterki.
Dno tortownicy wykładam biszkoptami,
na biszkopty nakładam połowę kremu
Następnie układam plasterki banana
jeden obok drugiego, na banany ponownie biszkopty i pozostały krem.
Górę deseru wyrównuję nożem i
posypuję okruszkami biszkoptów.
Deser wstawiam do lodówki do
schłodzenia i stężenia kremu, w moim przypadku deser schładzał
się około 3 godzin.
Przed podaniem górę dekoruję
plasterkami banana – deser jest gotowy.
Deser bananowy jest gotowy, można
podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz