Nowe Przepisy

niedziela, 28 maja 2017

Przepis z Kaszą Bulgur – Pyszna Sałatka z Kaszą Bulgur i Awokado

Przepis z Kaszą Bulgur
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z kaszą bulgur i awokado, sałatka jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do zabrania na przykład do pracy. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować :

200 g kaszy bulgur
300 g pomidorów
1 puszka tuńczyka kawałki (w sosie własnym lub oleju)
1 ogórek sałatkowy (około 200 g)
1 awokado
1 cebula czerwona (około 80 g)
około 20 oliwek zielonych lub czarnych
garść świeżych listków bazylii
kilka listków mięty (opcjonalnie)
3-4 łyżki oliwy lub oleju
około 1 1/2 łyżki soku z cytryny
do smaku sól, pieprz



Link do filmu z przepisem : Pyszna sałatka z kaszą bulgur i awokado


Przygotowanie:

Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam, wsypuję do miski i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie pozostałych składników sałatki:
Cebulę kroję w kostkę, oliwki kroję na mniejsze kawałki, bazylię i miętę drobno kroję.
Ogórek obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę.
Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram awokado ze skórki. Następnie kroję w kostkę.
Tuńczyka odsączam z zalewy.

Do miski z kaszą dodaję wszystkie pokrojone składniki, dodaję tuńczyka, oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka z kaszą bulgur jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Kilka słów o kaszy bulgur.
Kasza bulgur jest bogata w witaminy z grupy B : Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B6, Kwas Foliowy B9, oraz witaminę A, E.
Zawiera również makroelementów i mikroelementów: Fosfor, Wapń, Magnez, Potas, Sód. Żelazo, Cynk.
Kasza bulgur zawiera również spore ilości błonnika.

Kasza bulgur i jej właściwości zdrowotne :
Kasza zawiera dużą ilości błonnika dzięki czemu wpływa bardzo korzystnie na nasz układ krwionośny, zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu i trójglicerydów przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Również składniki mineralne zawarte w kaszy takie jak :Wapń, Magnez, Potas, wpływają pozytywnie na układ naczyniowo-sercowy.

Witaminy z grupy B zawarte w kaszy mają pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy, poprawiają nastrój, zwiększają możliwości intelektualne i działają przeciwstresowo.

Błonnik poprawia działanie układu trawiennego i zapobiega zaparciom.

Kasza bulgur polecana jest również diabetykom z powodu niskiego indeksu glikemicznego.

Z racji tego że zawiera dużo żelaza i kwasu foliowego, wspomaga leczenie anemii.

Podsumowując kasza bulgur jest bardzo zdrowa i do tego bardzo smaczna, także jedzmy ją od czasu do czasu.   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.