Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie kaszy
bulgur z cukinią i papryką na ciepło, danie jest bardzo smaczne,
można je podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do
podania na kolacje, obiad lub do zabrania na drugie śniadanie do
pracy. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kaszy będziemy
potrzebować :
200 g kaszy bulgur
2 małe cukinie (około 500 g)
1 papryka (około 300 g)
1 cebula (około 150 g)
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem : Kasza bulgur z cukinią
Przygotowanie:
Umytą cukinię kroję razem ze skórką
w drobną kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę kroję w kostkę.
Teraz kaszę bulgur gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam, przekładam do miski i
do gorącej kaszy dodaję usmażone warzywa.
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę
cebulę przez około 3 minuty, następnie dodaję paprykę i jeszcze
smażę około 5 minut.
Następnie dodaję cukinię, doprawiam
solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 15 minut, na małym
ogniu.
Końcowe przygotowanie kaszy bulgur:
Do gorącej kaszy dodaję usmażone
warzywa i mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smaki i jeżeli trzeba to
doprawiam solą i pieprze.
Kasza bulgur z cukinią jest gotowa,
można ją podawać samą lub z mięsem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz